Kako da pripremimo američke krompiriće vedžis

krompir

Priprema poslednjih godina popularnih krompirića vedžis, je izuzetno jednostavna, a rezultat je savršeno jelo, koje izgleda efektno i može da nahrani neočekivane goste.

U stvari vedžis, poznat u SAD-u kao džodžos, je način sečenja krompira. On se seče na pola, posle na parčiće, koji liče na čamac.

Oni mogu da se isprže, ali su još ukusniji ako se zapeku u rerni, a njuhova priprema je još lakša, zato što ih ostavljate da se sami pretvore u pravu đakoniju.

Potreban vam je jedan kilogram krompira srednje veličine, po mogućstvu svežeg ili mnogo dobro očišćenog i opranog od blata ili nečistoća.

Kada ih dobro operete, ostavite da se ocede i osuše, ali ih nemojte ljuštiti. Međutim, ako je kora previše gruba, bolje je da se skinete.

pečeni krompir

Isecite ih na čamčiće i sipajte u duboku posudu. Pospite ruzmarinom, peršunom, solju, biberom i još, kakvim god začinima želite.

Po želji začinite sitno iseckanim belim lukom. Dodajte pola supene kašike maslinovog ulja i dobro promešajte sve sastojke.

Zagrejte rernu na dvesta stepeni. Čim se ugreje do potrebne temperature, sipajte krompire u pleh, ali da nisu jedan preko drugog.

Pecite pola sata. Krompirici vedžis su gotovi, kada budu zlatne boje i imaju laganu koricu, koja je malo tamnije boje.

Servirajte sa svežom zelenom salatom. Možete ih posuti sitno iseckanim mladim lukom, svežim peršunom ili mirođijom. Možete ih servirati kao prilog.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji