Kako da aranžiramo jela kao pravi šef kuvar

Odresci

Serviranje hrane ima veliki značaj. Za postizanje dobrog rezultata treba uzeti u obzir nekoliko faktora. Evo i ideja za običnije načine aranžiranja koji su inače dosta efektni.

Granica našeg prezentovanja je tanjir, što znači da ga treba pažljivo odabrati u skladu sa konkretnim povodom.

S aranžiranjem hrane povezana je i boja tanjira. Može se smatrati pravom umetnošću i ima najveću ulogu kada serviramo povrće. Za čuvanje svežine možemo da ga planiramo. Za raznovrsnost zelenog povrća možemo da koristimo jarke boje - crvene paprike, paradajz, šargarepe. Povrće može da se iseče različito za veći efekat. Tako se dobija jelo interesantnog oblika.

Kontrasti u jelu se prave kroz strukture. Zamislite da kombinujete tvrdo i meko, glatko i neravno, zato što stvara iluziju svečanosti na tanjiru. Ta raznovrsnost u strukturi postiže se različitim proizvodima ili različitim metodama pripreme.

Važan deo aranžiranja hrane je takozvani centar pažnje ili drugim rečima - akcenat elemenata u tanjiru. Važno pravilo je da sa gledne tačke gosta, viši elementi stoje pozadi, a najniži po pravilu ne bi trebalo da budu nacentrirani.

Jedan mali trik je vizualizacija sata, kad serviramo gostima, meso stavljamo na dva sata, povrće na šesta, a pire na 10. To je standardna kompozicija, a ostalo su dodatni ukrasni elementi.

Urednost i čistoća tanjira donose dobar utisak. Hrana ne treba da je natrpana u centar, kao ni na ivici tanjira. Dobro je da tražimo balans u kompoziciji. Kad smo već napravili aranžman u tanjiru, dobro je da obrišemo krajeve suvom salvetom.

Ukras na posuđu je raznovrsan. Biramo za ukrase elemente koji su odgovarajući jelu. Mogu da se nanju na njemu ili obrađeni na drugačiji način.

Pravila pri ukrašavanju jela:

- Nikad ne treba da dekorišemo tanjir nečim što nije za jelo;

- Ne treba pretrpavati tanjir ukrasima - ipak je jelo najvažnije;

- Treba paziti u razmerama ukrasa. Jelo treba da može da se jede lagano, bez pomeranja ukrasa po tanjiru;

Nek se ne ograničavamo samo s dekoracijom limunovom korom ili posipanjem svežim peršunom. Raspolažemo neograničenim mogućnostima.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji