Nepoznati francuski deserti: Far Breton

Far Breton

Far Breton je omiljeni francuski desert. On je slabo poznat kod nas. Ali nakon što ga jednom probate, neminovno ćete potražiti recept za pripremanje ovog remek dela. A on je izuzetno lak. Far Breton je veličanstven i lak desert koji će se brzo pretvoriti u omiljeni u svakom domu. Evo kako da ga napravite:

Far Breton

Neophodni sastojci: 2 šolje svežeg mleka, 3 velika jaja, pola šolje šećera, 5 kašika rastopljenog i ohlađenog maslaca, 2 vanile, prstohvat soli, 3/4 šolje brašna, 1 šolja suvih šljiva, 1/2 šolje vode, 1/3 šolje suvog grožđa, 1/4 šolje brendija ili ruma, šećer u prahu za posipanje

Način pripreme: Jaja se umute blago sa šećerom. Polako se dodaje mleko, maslac, vanila i so. SMesa se dobro promeša, nakon čega se dodaje brašno. Ponovo se promeša. Dobijena smesa se ostavi da odstoji u frižideru najmanje tri sata. Optimalna varijanta je jedna noć.

Šljive, suvo grožđe i voda se stave u pogodan tiganj. Kuvaju se oko 10 minuta na srednjoj temperaturi. Nakon toga se doda brendi i flambira se. Voće se izvadi i ostavi u odgovarajuću posudu dok se ne ohladi.

Mala posuda za pečenje se postavi papirom za pečenje. Namasti se i pospe brašnom. Zidovi posude se takođe namažu maslacom. Gotova smesa se izvadi iz frižidera i dobro promeša. Sipa se u posudu i rasporedi. Odozgo se poređa voće.

Francuski breton

Far Breton se peče na srednjoj rešetki u prethodno zagrejanoj rerni dok se ne dobije zlatasta boja. Proverava se čistim nožem - kad se zabode u sredinu, treba da izađe čist.

Gotov desert se ohladi i pospe šećerom u prahu.

U originalnom receptu za Far Breton se koriste suve plave šljive. Ali čak i da nemate takve, ne brinite se - pogodno je svakakvo suvo voće. Među najpogodnijima su suve kajsije.

Neki peku desert tako što prvo naređaju falmbirano voće, a nakon toga izliju testo. Razlike u ukusu nema.

Kolač se iseče nakon što se dobro ohladi na sobnoj temperaturi. Neki više vole da ga konzumiraju toplog. Posipanje šećerom u prahu nije obavezno. Za obogaćivanje ukusa recepta mogu da se dodaju i listići badema, 50 grama.

Komentari

Pošalji
4
Ukupno glasalo: 2
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni: