Kako da bajati hleb bude ponovo svež i mek

Kako da bajati hleb bude ponovo svež i mek

Hleb i razne pogačice koje nas mame u izlozima prodavnica i pekara su toliko ukusni! Samo se prisetite hrskavog susama i drugih semenki, savršene zlatne korice, neodoljive arome. Koliko god da su ove namirnice od testa primamljive, većina njih izgubi svež izgled samo nekoliko sati kasnije. Dešava se da kupimo topao hleb uveče, a da je on već ujutru suv, pa čak i tvrd.

Naravno, čak i da je takav, ne bi trebalo da se baca, jer se on lako može iskoristiti za razne stvari. Na primer, mogao bi se iskoristiti za prezle ili krutone. Stari hleb se može iskoristiti za recepte poput Pica odbajatog hleba, Desertne tabe od bajatog hleba, Predjelo od bajatog hleba, Pita sa bajatim hlebom, itd.

Ipak, šta biste sve mogli napraviti ako vam je hleb već tvrd i ako vam se ne ide ponovo do prodavnice? Rešenje je veoma jednostavno. Uz poneki trik, možete lako povratiti svežinu bajatog hleba, a on takođe ponovo može biti i mek kao kupljeni.

Kako da bajati hleb bude ponovo svež i mek

Jedan od načina jeste da hleb stavite u mikrotalasnu pećnicu. Obično je govot za 40-50 sekundi, ali ako vam je mikrotalasna slabija, onda ga možete staviti i na duže vreme. Kada mikrotalasna pećnica završi sa grejanjem, dobićete mek i mirisan hleb.

Ako nemate mikrotalasnu pećnicu, onda biste mogli da zagrejete bajati hleb u običnoj rerni. Prvo je potrebno da ga poprskate vodom (ako je hleb star 3 - 4 dana, onda ga poprskajte vodom sa svih strana, slobodno može malo više vode), pa ga stavite u tepsiju i uključite rernu da greje sa obe strane oko 5 - 10 minuta. Za nekoliko trenutaka ćete ponovo imati mekan i aromatičan hleb i nećete morati da razmišljate šta da radite sa njim.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji