Amarant

Seme Amaranta

Ako ste već probali amarant, sigurno vas ukus i nije oduševio, ali zato treba da znate da on sadrži veoma korisne i hranljive sastojke.

Amarant je drevna zrnasta kultura, koja je usko povezana sa tradicijom inačinom ishrane Asteka.

Amarant /Amaranthus/ je jednogodišnja biljka, bliska štiru, vrsti koja je češća kod nas i koja raste u vidu korova.

Dostiže visinu i do 2 metra, ima jarkocrvene listove i boje mogu varirati od tamnocrvene, purpurnocrvene, roze, narandžaste do bele. Semenke su veličine zrna sočiva, a mogu biti bele i narandžaste boje. Smatra se da je Amerika zemlja porekla amaranta. Postoji veliki broj sorti i vrsta amaranta i koje u raznim zemljama imaju različite načine upotrebe.

Istorija amaranta

Zemlja odakle nam dolazi ova zrnasta kultura je Južna i Centralna Amerika. Pre nego što je Amerika otkrivena, amarant je bio osnovna kultura koja se gajila od strane meštana. Amarant je čak bio i deo religijskih obreda. Nakon otkrivanja Amerike, amarant se više ne gaji, jer su došljaci nisu nikako odobravali obrede u koje je bio uključen i amarant.

Umesto njega, pasulj i pšenica se nameću kao osnovne kulture. Tek nekoliko vekova kasnije, tačnije tokom 20. veka, ponovo počinje da se gaji amarant. Danas je on široko rasprostranjen u Aziji, Africi, Severnoj i Južnoj Americi.

Sastav amaranta

Semena Amaranta

Amarant sadrži veliki broj nezamenljivih aminokiselina, a količina lizina mu je triput veća nego u ostalim zrnastim kulturama. Amarant je bogat fosforom, gvožđem, magnezijumom, kalcijumom i vitaminom E. Sadrži dosta vlakana i ne sadrži gluten. Takođe, sadrži i vitamine B grupe i folnu kiselinu.

100 g amaranta sadrži 375 kalorija, 66 g ugljenih hidrata, 9.3 g vlakana, 6.5 g masti i 14 g belančevina.

Odabir i čuvanje amaranta

Amarant se može naći u specijalizovanim prodavnicaama i prodavnicama zdrave hrane i najčešće u pakovanju od 500 g. Cena se kreće oko 400 dinara. Čuva se na hladnom i suvom mestu.

Priprema amaranta

Iskusni kulinari tvrde da termička obrada može dosta poboljšati ukus malih zrna, ali i povećati prijem hranljivih materija. Vreme potrebno za kuvanje amaranta je oko 25 minuta.

Nemojte ga kuvati na mnogo visokoj temperaturi, jer može imati kontraefekat. Ako, pak, ne želite da ga kuvate, stavite ga u vodu i da odstoji 10-12 sati.

Amarabt biljka

Po želji, ako hoćete da mu poboljšate ukus, dodajte med, orašaste plodove ili sušeno voće. Kokice od amaranta se preporučuju za ishranu beba. Amarant se može upotrebiti i kao garnir uz jela.

Može se spremiti i kao pirinač, a može se kombinovati sa kinoom ili smeđim pirinčem. Šaka amaranta može biti veoma dobar dodatak čorbama. To takođe važi i za jela sa sočivom, pasuljem, a i ostalim povrćem. Amarant se može koristiti i samleven kao brašno.

Konzumiranje amaranta u kombinaciji sa kukuruzom, smeđim pirinčem ili pšenicom može osigurati dobar unos spektra proteina, a jedna od kombinacija ima istu hranljivu vrednost kao i piletina, crveno meso ili riba.

U svakoj zemlji se amarant različito upotrebljava. Na Ekvadoru se kuvaju cvetovi biljke, a dobijena voda se dodaje rumu, koji se tamo i proizvodi.

Dobija se piće za koje meštani tvrde da pročišćava krv. U Meksiku se od amaranta prave kokice, pa ih zatim mešaju sa šećernim sirupom, što može izazvati i neke alergije.

Od mlevenog i pečenog semena amaranta se pravi i lokalni napitak atole. U Peruu se takođe pravi piće od amaranta i nosi naziv hiha. U Meksiku i Peruu prže i kuvaju listove amaranta, a u Indiji je prave i poslastice od ove biljke.

Koristi od amaranta

Amarant je veoma koristan za ljude koji su alergični na gluten, jer ga ova biljka uopšte ne sadrži. Amarant je bogat aminokiselinama koje sadrže sumpor, pa su veoma važne za normalan rad jetre i normalan razvoj beba. Vegetarijanci ga često koriste, jer pomoću njega svom organizmu obezbeđuju neophodne proteine.

Amarant se preporučuje trudnicama, osobama koje se aktivno bave sportom i osobama koje su izložene fizičkim naporima. Poboljšava rad želudačno-crevnog trakta. Koristan je za sve koji vode računa o balansiranoj i zdravoj ishrani.

Kada procveta, koristi se za lečenje. Podstiče znojenje i ima adstrigentno, diuretsko i stimulativno dejstvo. Koristi se kod obilnih menstruacija, izliva krvi, ranica u grlu i ustima, gastroenteritisa i dijareje.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas