Prolin

Prolin

Prolin je neesencijalna /zamenljiva/ aminokiselina potrebna za proizvodnju kolagena. Prolin se može sintetizovati iz glutaminske kiseline.

Pošto spada u grupu neesencijalnih aminokiselina, to upućuje da se prolin sintetiše u organizmu, ali i da se može nabaviti i putem hrane.

Prolin nije još u potpunosti ispitan, ali rezultati nekih istraživanja pokazuju da je on od posebnog značaja za tetive i zglobove, budući da u velikim količinama ulazi u sastav kolagena, koji učestvuje u izgradnji i održavanju vezivnog tkiva i kostiju.

Pretpostavlja se da prolin ulazi u sastav svih belančevina kod svih organizama. Prolin je osnova sih organa i glavni faktor njihove postojanosti.

Koristi od prolina

Mišići

Kako smo već pomenuli, glavna funkcija prolina jeste proizvodnja kolagena. Ova aminokiselina pomaže mišićima da sačuvaju svoju elastičnost i štiti kožu od štetnih uticaja UV zraka.

Prolin učestvuje u sintezi asparagina i asparginske kisleine, a istovremeno potpomaže usvajanje proteina, tako što stvara nove zdrave ćelije u telu.

Koristi od prolina nisu mnogobrojne samo kada je u pitanju održavanje lepote i mladosti. On ima ključnu ulogu u lečenju ozbiljnih bolesti, kao što su osteoporoza i hronični bolovi u leđima.

Istovremeno, sposobnost prolina da potpomaže usvajanje proteina čini ovu aminokiselinu omiljenim suplementom kod atletičara i osoba koje su izložene velikim fizičkim preopterećenjima, a cilj je sprečavanje gubitka mišićne mase.

Prema poslednjim naučnim istraživanjima, prolin je osnovn akomponenta elastičnog filamenta, tzv. titina. Titin ima sposobnost da se izdužuje u oblastima aktivnih kontraktilnih proteina i na taj način stvara pritisak u mišićima.

Taj pritisak zavisi od elastičnosti titina, koji zavisi od koncentracije prolina u sebi. Sledi da elastičnost i mogućnost rastezanja mišića zavisi od sadržaja prolina u elastičnom proteinu titinu.

Izvori prolina

Prolin se može naći u mesu, jajima i mlečnim proizvodima, kao i u izvorima glutaminske kiseline, koja ujedno predstavlja osnovu za njegovu proizvodnju.

Izvori prolina

Dobri izvori glutaminske kiseline su smeđi pirinač, mahunarke, žitarice, hleb, integralne makarone, proizvodi na bazi soje.

Unos prolina

Atletičari unose prolin u obliku dodataka ishrani kako bi se zaštitili od gubitka mišićne mase. prolin je neesencijalna kiselina i može se proizvesti u telu, ali se može nabaviti i putem hrane.

Vegetarijanci i osobe koje su na dijeti siromašnoj proteinima treba da unose prolin u obliku suplementa. Obično se prolin kombinuje sa vitaminom C, kako bi se postigli bolji rezultati.

Nedostatak prolina

Nedostatak prolina se povezuje sa nedovoljnim unosom glutaminske kiseline. Posledica smanjenje sinteze prolina se javljaju razni kozmetički i dermatološki problemi u obliku opuštanja kože, pogoršanja izgleda kose, lomljivih noktiju.

Štetnost prolina

Ako se aminokiselina nepravilno razgrađuje u organizmu, to može dovesti do visokog nivoa prolina u krvi.

Posledica toga mogu biti nesvestice i poteškoće u mentalnim aktivnostima. Veoma visoki nivoi proteina u krvi mogu biti i nasledna bolest.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas