Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Koje masti su najkorisnije za kuvanje?Koje masti su najkorisnije za kuvanje?
02. jun
Ove vrste masti pogodne su za parenje, blanširanje, kuvanje, kao i za uređaje za sporo kuvanje i keramičke posude....
Namirnice koje tope mastiNamirnice koje tope masti
21. nov.
Sagoreva masti i smanjuje nivo "lošeg" holesterola. Jabukovo sirće Ima sposobnost da pokrene gene koji su odgovorni za proizvodnju enzima koji pomažu našem telu da sagoreva masti....
Koje namirnice su alergeni?Koje namirnice su alergeni?
09. jun
Alergijska reakcija se definiše kao preosetljiva reakcija tela na određeni antigen i ne samo da je taj stimulans prepoznat od strane imunog sistema, već izaziva imuni odgovor. Neki ljudi dobijaju alergijske reakcije ne...
Koje su zamenjive aminokiseline?Koje su zamenjive aminokiseline?
23. mart
Jača imuni sistem i smanjuje gomilanje nepotrebnih masti i holesterola, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Arginin je jedan od glavnih izvora biljnih i životinjskih proteina....
Koje su najhranljivije namirnice?Koje su najhranljivije namirnice?
29. nov.
Mahunarke su svakako dobar izvor proteina, ugljenih hidrata, magnezijuma i kalijuma sa niskim sadržajem masti....
Koje namirnice su kisele?Koje namirnice su kisele?
22. mart
Namirnice koje jedemo svaki dan imaju direktan uticaj na naše zdravlje. Prehrambeni proizvodi se dele na kiselu i alkalnu hranu. To ne znači da je svaki kiseli proizvod kisela hrana. Na primer, limun je alkalna hrana, iako...
Koje su najmasnije ribe?Koje su najmasnije ribe?
30. sep.
Generalno, vrste koje su prilagođene hladnijim klimatskim uslovima i uspevaju u ledenim vodama takođe sadrže veću količinu potkožne masti....
Namirnice koje su izvori cisteinaNamirnice koje su izvori cisteina
08. mart
Zanimljivo je da vurda, koja se koristi u dijeti ili sa niskim sadržajem masti, sadrži mnogo manje cisteina; 6. Žitarice Žitarice su bogate cisteinom, a ako su cele, mnogo su bolji izvor ove aminokiseline....
Koje su prednosti bagremovog meda?Koje su prednosti bagremovog meda?
02. mart
Proteini, masti i vlakna nisu sadržana u medu. Vitamini i minerali su predstavljeni vitaminom C i magnezijumom....
Koje su namirnice bogate kapsaicinom?Koje su namirnice bogate kapsaicinom?
27. sep.
Kapsaicin je naziv hemijskog jedinjenja, ili 8-metil-N-vanilil-6-nonenamida. To je takođe aktivna supstanca ljute paprike, koja izaziva iritantno dejstvo u telu sisara, uključujući ljude, stvarajući osećaj peckanja...
Koje su koristi od cvekle?Koje su koristi od cvekle?
16. avgust
Za konzumiranje se koristi koren cvekle, koji je jarko crvene boje. Jede se sirov, u obliku salate, ili se pije sveže isceđen sok od njega. Može se sresti i u kombinaciji sa barenim povrćem ili u turšijama. U...
Koje namirnice su bogate gvožđem?Koje namirnice su bogate gvožđem?
01. maj
Gvožđe ima važnu ulogu u životu skoro svakog organizma. U telo čoveka gvožđe dospeva putem hrane. Pokazalo se da namirnice koje su najbogatije ovim veoma vrednim mineralom su džigerica, meso, jaja, mahunarke, hleb i griz...
Koje su to loše navike, koje usporavaju metabolizam?Koje su to loše navike, koje usporavaju metabolizam?
09. sep.
Metabolizam je, u svojoj suštini, proces pretvaranja hrane u energiju. Koliko je ovaj proces brži, toliko više kalorija troši naše telo. Balansiran metabolizam je od velikog značaja za održavanje zdrave težine. Način...
Slatkiši koji su odavno zaboravljeniSlatkiši koji su odavno zaboravljeni
08. feb.
Uključite rernu na 180 stepeni. Mutite belanca sa šećerom dok se ne dobije čvrst sneg. Dodajte čokoladu i orašaste plodove, oprezno mešajuci spatulom. Obložite pleh papirom za pečenje. Uz pomoć viljuške ili špricem...
Sarma na mastiSarma na masti
25. mart
Prijatno uz sarmu na masti!...
Ribe koje su štetne za zdravljeRibe koje su štetne za zdravlje
11. maj
Masne kiseline u njoj nisu zdrave, ali s druge strane, svarljive masti su uporedive sa onima koncentrisanim u svinjskoj masti. Prekomerna konzumacija ribe ove vrste dovodi do povećanja nivoa holesterola....
Koje namirnice su korisne za jetru?Koje namirnice su korisne za jetru?
09. mart
Korisne masti Od masnoća, koje su biljne, preporučujemo maslinovo ulje - hladno ceđeno. 8....
Koje namirnice su najbogatiji izvori selenaKoje namirnice su najbogatiji izvori selena
17. januar
Suncokretove semenke Osim što su bogate proteinima, biljnim nezasićenim mastima, vitaminima E, B1 i B6, gvožđem, magnezijumom, kalijumom i bakrom, sadrže i zavidnu količinu selena....
Koje su koristi od smeđeg šećera?Koje su koristi od smeđeg šećera?
23. dec.
Ugrevanjem kao i kroz mehanične i hemijske procese se otklanaju vitamini, minerali, belančevine, masti, enzimi, tj. svi hranljivi sastojci....
Koje su koristi med od mente?Koje su koristi med od mente?
23. okt.
1
Među bogatstvom vrsta meda jedna ostaje najmanje poznata, a to je med od mente. Razlog je što nana raste u gotovo svakom dvorištu, ali među velikim šikarama gde pčele često sakupljaju med, ova biljka se ne sreće često....
Koje su zdravstvene koristi slatkog krompira?Koje su zdravstvene koristi slatkog krompira?
28. okt.
Sladak krompir ili poznat još kao batat, potiče iz Centralne Amerike i raduje se širokoj popularanosti na svim kontinentima. Postoje najrazličitiji recepti za njihovu pripremu. Imaju unikatan ukus i aromu. Ovo povrće...
Koje su to esencijalne masne kiseline?Koje su to esencijalne masne kiseline?
07. jul
Iako je vrsta masti, Omega-3 ne goji....
Koje su koristi ispijanja tople vode?Koje su koristi ispijanja tople vode?
10. avgust
Veruju da topla voda takođe može da pomogne u razgradnji masti u vašoj hrani i da ostanete mršavi....
Koje namirnice su bogate folnom kiselinom?Koje namirnice su bogate folnom kiselinom?
28. jun
Folna kiselina, takođe nazvana vitamin B9, izuzetno je važna za zdravlje. Reguliše pritisak, čime smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Poznata je činjenica da je hrana koja sadrži folnu kiselinu veoma dobra za...
Namirnice koje su dobar izvor kalijumaNamirnice koje su dobar izvor kalijuma
27. mart
Kalijum je mineral koji ima ključnu ulogu u rastu i očuvanju organizma čoveka. On je takođe od ključnog značaja i ima važnu ulogu u kontrakciji mišića, kao i srčanih i moždanih funkcija. Većina ljudi se snabdeva kalijumom...