Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se prave perlice šećera?I ovaj koji ja nudim je: Na 50 g finog šećera dodaje se samo 1 kašičica vode. Meša se, dobija se pesak i stavlja se u veliku kašiku sa rupicama....
10. nov.
Pastrmka na roštilju sa marinadom - kako se pripremaAko ne kuvate prvi put i već znate kako da kuvate meso na vatri, dajte slobodu eksperimentima - nove marinade i začini će vam pomoći da diverzifikujete ukuse....
07. avgust
Kvas i hleb od kvasaNakon 7-10 dana će kvas početi da raste, napraviće se balončići, koji će se pojaviti na površini odmah nakon mešanja - to je znak da je kvas spreman....
20. sep.
KvasacNije slučajno da se u većini recepata za pogače, kiflice i pogačice daje savet da se kvasac rastvori u toploj vodi sa malo dodatog šećera....
17. sep.
Ukusni brzi štapići bez kvasca i mlekaU posudu sipati brašno i pomešati ga sa solju i praškom za pecivo.
Dodati vodu i ulje pa sve dobro promešati kašikom jer će testo biti prilično mekano. Malo doraditi testo rukom pa ga razvući na blago pobrašnjenoj površini...
08. mart
Kako se rastvara želatin?Ako nemate iskustva u kuhinji i do sada niste radili sa želatinom, jedno od prvih pitanja koje sebi postavljate je, kako se rastvara želatin.
Kod nas se želatin može kupiti u listićima, granulama i u prahu....
03. mart
Kako se rastvara pektin?Obično se u apotekama može naći u obliku praha, a pre upotrebe se rastvara. Ne treba da rastvarate pektin u toploj vodi, jer će to u velikom stepenu umanjiti njegove korisne osobine....
22. feb.
Pivski KvasacSastav pivskog kvasca
Najviše proučeni i poznati sastojci koji čine pivski kvasac su vitamini B grupe - В1, В2, В3, В5, В6, В7, В9 i В12....
16. dec.
Pančeta - kako se priprema i kako se konzumira?Francuski kuvari, koji su poznati po svojoj prefinjenoj kuhinji, verovatno gledaju sa visine na aktivnosti svojih italijanskih kolega, čija je kuhinja najpoznatija po pravljenju testenine, antipasti i pice. Ili drugačije...
13. dec.
Kako da zamrznete leblebije?Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
25. avgust
1
Ruski kvas od dvopekaSačekajte da se smesa ohladi da bude mlaka i procedite vodu kroz tkaninu, ne pritiskajući.
Dodajte 2-3 kg šećera. Odlijte 1 šolju tečnosti i u njoj rastvorite kvasac sa brašnom....
20. jul
Kako se rastvara soda bikarbona?Na primer, mnogi ljudi vole da rastvore 1/2 kašike sode bikarbone u čaši vode i piju smesu da regulišu kiselost u stomaku....
25. jun
Kako se jede i kako se lomi kokosov orah?Postoje različiti načini za razbijanje kokosovog oraha. Možete šilom izbušiti rupu, sipati mleko (vodu) iz kokosa, koja je vrlo ukusna, a zatim da nožem lagano zasečete kokos celim obimom po sredini.
Zatim lagano udarite...
13. januar
Kako se sagorevaju kalorijeKada čujete reč metabolizam bolje je da se razmislite o tome koliko kalorija sagoreva vaše telo. Kalorija jedinica za merenje energije ljudskog tela. Hrana koju jedemo nam nabavlja kalorije putem proteina, ugljenih hidrata...
03. jun
Kako se zamrzava povrćePravilno zamrznuto povrće se čuva duže vreme u zamrzivaču i prilikom kuvanja ima predivne kvalitete ukusa i njihove korisne materije se optimalno koriste.
Većina povrća se zamrzava nakon što se blanšira. Zamrznuti zeleni...
27. april
Kako se konzervira patlidžan?Ako želite da zadržite maksimalnu korist i vitamine, onda sačuvajte sveže patlidžane, na primer, tako što pospete komade povrća solju ili sipajte jak rastvor soli preko njih....
07. mart
Kako se priprema jaretina?Iako je potcenjena u mnogim zemljama, jaretina je jedno od najkorisnijih crvenih mesa. Količina gvožđa u njemu je čak veća nego u govedini! Razlozi za njegovo potcenjivanje nisu baš jasni, ali je dokazano da u svetu...
20. nov.
Kako se špikuje meso?Gotovo sve vrste mesa, posebno ako su u velikim komadima, zahtevaju dodatnu primarnu kulinarsku obradu. To uključuje postupke kao što su udaranje čekićem, pohovanje, špikovanje, oblikovanje isecanjem, suvo i mokro mariniranje...
12. januar
Kako se karamelizuje meso?Kulinarstvo je izuzetna umetnost, zajedno sa posluživanjem i aranžiranjem hrane. Istinski dobar kuvar je onaj koji ume da na najbolji način kombinuje ove strane kulinarstva.
Francuzi imaju prvenstvo u pogledu veština...
. nov.
Kako se čuva boranija?Boranija je jedna od najstarijih kultura koje ljudi odgajaju. Nastala je u Južnoj Americi, a u Evropu je doneta u eri Velikih geografskih otkrića. Seme ove biljke pronađeno je u peruanskoj pećini, a njegova starost datira...
21. nov.
Kako se čuva vino?Ako čitate ovaj članak, verovatno posedujete barem nekoliko flaša skupog, kvalitetnog i odležanog vina. Ili verovatnije - prosto ste ljubitelj alkoholnog pića i ne znate kako tačno da ga čuvate kada je već kupljeno, da...
14. okt.
Kako se začinjava ćuretina?Meso koje se ne toliko često koristi kod nas i nije toliko popularno, više ne netipično za nas je ćureće meso. Obično ga vezujemo za američku kuhinju i najviše za Dan zahvalnosti.
Pošto kod nas apetitno ćureće meso...
16. jun