Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
U koja jela se dodaje mirođija?U koja jela se dodaje mirođija?
14. maj
Evo u koja jela se stavlja mirođija: Supe i čorbe sa mirođijom U supama, mirođija dodaje aromu i ukus. Često se koristi kao ukras ili dodaje toplim supama pred kraj kuvanja kako bi zadržao svež ukus....
U koja jela se dodaje husk?U koja jela se dodaje husk?
05. jul
Husk je gost za stolom sa Dalekog istoka. Stiče popularnost zbog svojih izuzetnih kvaliteta i koristi za organizam. Ekstrakt biljke bela bokvica je zdrava biljka koja je našla mesto u dijetalnoj ishrani širom sveta. Korisna...
Za koja jela se koristi majoran?Za koja jela se koristi majoran?
07. mart
Sveži majoran se čuva umotan u vlažnu krpu i stavlja u frižider, a kada se osuši drži u zatvorenoj posudi na hladnom i tamnom mestu. Majoran se takođe može kombinovati sa drugim začinima....
U koja jela se dodaje kardamom?U koja jela se dodaje kardamom?
22. nov.
Kardamom nije samo aromatičan, već je i veoma koristan začin. Majstori kuvari savetuju domaćice da često koriste ovaj nezasluženo zanemaren začin. Kardamom sadrži esencijalna ulja, proteine, fosfor, kalcijum, magnezijum...
Gotova jela koja se mogu zamrzavatiGotova jela koja se mogu zamrzavati
18. mart
Zamrzavanje gotovoh jela je od velike pomoći mnogim domaćinstvima. Štedi dosta vremena i nije potrebno da se sprema svakog dana. Važno je da znate koja gotova jela mogu da se zamrzavaju, a da im se ukus ne promeni kada se...
Svež bosiljak za zimuSvež bosiljak za zimu
01. nov.
Stavlja se poklopac, zatvori se i ostavi se na tamnijem i hladnom mestu. Na ovaj jednostavan se čuva svež bosiljak za zimu otprilike 5 meseci....
Čokoladna torta koja se topi u ustimaČokoladna torta koja se topi u ustima
07. feb.
Ostavite krem u frizideru da se ohladi i posle prelijte čokoladnom kuvertirom....
U koja jela se stavlja origano?U koja jela se stavlja origano?
16. feb.
Origano je aromatični mediteranski začin, koji se koristi za poboljšanje niza jela. Origano daje neponovljivi miris picama i špagetama. Dobro se slaže sa različitim povrćem, pečurkama, sirevima i kačkavaljem....
U koja jela se stavlja nana?U koja jela se stavlja nana?
30. jun
Nana je široko rasprostranjen začin, posebno cenjen u balkanskoj kuhinji. Nezaboravni su aroma i ukus pasulja sa nanom, poznati od pamtiveka, a takođe su veličanstvene i ćuftice od govedine, koje nežno nagoveštavaju...
U koja jela se stavlja đumbir?U koja jela se stavlja đumbir?
25. jun
Đumbir je izuzetan koren čija su zdravstvena svojstva nebrojena. Široko se koristi u kuhinji azijskih zemalja, ali već počinje da stiče svoje mesto i u evropskoj kuhinji. Sveži đumbir ima ljut ukus. U tajlandskoj kuhinji...
U koja jela se stavlja kari?U koja jela se stavlja kari?
02. dec.
1
Kari je jedan od relativno egzotičnih začina, koji je nedavno pronašao mesto u našoj kuhinji i sve više domaćica se pita u koja jela se stavlja kari....
U koja jela se stavlja soja sos?U koja jela se stavlja soja sos?
13. jun
Soja sos je univerzalan i može se koristiti na mnogo različitih načina. Daje jedinstven, kompleksan, bogat ukus mesu, ribi, sosevima i povrću zbog visokog nivoa prirodnog umamija. Koristite ga umesto soli prilikom kuvanja...
Koja su omiljena jela Rumuna?Koja su omiljena jela Rumuna?
27. sep.
Rumunska kuhinja je raznovrsna i bogata i odlikuje se specifičnim nacionalnim vrstama jela, ali i jelima pozajmljenim ili preuzetim iz stranih kultura i tradicija s kojima su Rumuni dolazili u kontakt. Rumuni u svojoj...
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?
08. januar
Većina ljudi sa ovih prostora su tradicionalisti u pogledu jela koja konzumiraju. Svi se sećaju ukusa bakine turšije koju su jeli kao deca. Tradicija je u generacijama koje prenose ove recepte i u budućnosti će teško...
BosiljakBosiljak
08. feb.
Ne ostavljajte mladi bosiljak bez vode. Sastav bosiljka Bosiljak je odličan izvor vitamina K i veoma dobar izvor gvožđa, kalcijuma i vitamina A....
U koja jela treba dodati ruzmarin?U koja jela treba dodati ruzmarin?
20. april
Ruzmarin ne samo da aromatizira jela i čini ih ukusnijima, već i mnogo pomaže da budete zdravi i energični. Ruzmarin se koristio još u staroj Grčkoj, Rimu i Egiptu. Ruzmarin se vekovima koristi u italijanskoj, francuskoj...
Koja jela ne mogu bez pimentaKoja jela ne mogu bez pimenta
21. januar
Stavlja se u sve vrste marinada za divljač, kao i u recepte za kobasice. Zbog dobrog efekta konzervansa, neke turšije se začinjavaju i pimentom....
Napitak od rozetle, bosiljka i oraha kod suvog kašljaNapitak od rozetle, bosiljka i oraha kod suvog kašlja
09. mart
Miris je prijatan i svež i ne mora da se sladi, ali ako želite možete dodati kašičicu meda prilikom svakog unosa. Napitak od rozetle, bosiljka i oraha kod suvog kašlja je po receptu Petra Dimkova....
Na koja jela se dodaje parmezan?Na koja jela se dodaje parmezan?
01. maj
Evo na koja jela se stavlja parmezan: Parmezan na testenini Parmezan se često dodaje raznim vrstama testenina kao što su špageti, lingvini, fetučini i druge....
Uz koja jela se poslužuje humus?Uz koja jela se poslužuje humus?
21. jun
Humus je kremast, ukusan i zdrav namaz sastavljen od leblebija i tahinija, u kombinaciji sa raznim dodacima poput aleve paprike, maslinovog ulja, limuna, belog luka, crnog luka i dr. Sa čime se može kombinovati humus...
Za koja jela je pogodan teleći but?Za koja jela je pogodan teleći but?
22. avgust
Teletina se u našoj kuhinji ne koristi toliko često u poređenju sa svinjetinom, ali se slavi kao zdravo meso i preferira se kada se traže recepti sa lakim životinjskim mesom. Teletina zahteva više vremena za preradu...
U koja jela treba da dodamo čubar?U koja jela treba da dodamo čubar?
11. mart
Čubar je jedan od najstarijih začina, poznat još starim Rimljanima, koji su njime začinjavali svako jelo. U 1. veku p.n.e drevni rimski pesnik Vergilije je gajio plantaže sa čubrom jer je tvrdio da je na taj način med pčela...
U koja jela treba dodati kajensku papriku?U koja jela treba dodati kajensku papriku?
10. dec.
Kajenska paprika je među najljućim začinima na celom svetu. To je posebno ljuta crvenkasta paprika. Ime joj potiče od ime reke Kajen, duž koje rastu ove čili paprike. Začin u čistoj formi je vrsta "aleve paprike"....
Brašna koja se preporučuju dijabetičarimaBrašna koja se preporučuju dijabetičarima
29. mart
Brašno je namirnica koja se dobija od mlevenih žitarica i mahunarki. Pogledajmo koja su to brašna, koja se preporučuju dijabetičarima. Integralna brašna Od zrna, koje se melje zajedno sa ljuspom, dobija se integralno...
E321 - gde se stavlja i potencijalne štete od njegaE321 - gde se stavlja i potencijalne štete od njega
08. mart
E321 je skraćenica iza koje se krije supstanca butil hidroksi toluen. Široj javnosti ova supstanca je nepoznata kao celina, ali je praktično svi koristimo jer je dodatak ishrani sa veoma snažnom primenom. Na mnogim...