Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
BobBob
10. jul
Bob /Vicia Faba L./ predstavlja jednogodišnju biljku iz porodice mahunarki. Ima ga u celoj Evropi, Aziji, Južnoj Americi i Africi. Smatra se da je bob poznat još 5 000 godina. Tragovi gajenja u drevnom Egiptu, Kini...
Bob sa šargarepomBob sa šargarepom
15. jun
Očistimo bob od mahuna i oljuštimo ga. Zagrevamo maslinovo ulje i u njemu zapržimo sitno isečen luk, beli luk i šargarepe. Nakon pet minuta dodajemo bob i paradajz pire. Posolomo i sipamo vodu....
Ukusan bob sa paradajzomUkusan bob sa paradajzom
06. jun
Očistite bob, od krupnijih samo izvadite semenke. Stavite vodu sa malo soli da provri i blanširajte bob 2-3 minuta....
Bob sa dženerikama i pirinčemBob sa dženerikama i pirinčem
30. okt.
Očistimo bob od drški i operemo ga. Stavljamo u vreli slanu vodu na oko 5 minuta, tako izlazi crna voda. Vadimo ga i isplaknemo. U šerpi zapržimo luk i dodajemo bob. Posipamo alevom paprikom i dolivamo vodu....
Kombinacija belog luka i meda tera bolestiKombinacija belog luka i meda tera bolesti
17. feb.
Kombinacija belog luka sa meda jača zaštite snage organizma. Ustanovljeno je da virusi i bakterije ne razvijaju otpornost na propolis. A u belom luku se nalazi mnogo jakih antimikrobnih elemenata. Spajanje meda, belog...
Koliko vremena se kuva bob?Koliko vremena se kuva bob?
07. nov.
Bob je povrće koje je jedno među prvim vrstama koje je čovek počeo da gaji i upotrebljava, a takođe se nalazi i u grupi najkorisnijeg povrća, koje koristimo. Bob nas ničin ne ograničava u svojoj upotrebi u različitim...
Čorba od boba sa mladim lukomČorba od boba sa mladim lukom
08. jul
Očišćeni i oprani bob isecite i skuvajte u slanoj vodi, zajedno sa lukom. Kuvajte na slaboj vatri da bob dobro omekša....
Simptomi kod predoziranja kofeinomSimptomi kod predoziranja kofeinom
15. avgust
Koristi se i kod drugog leka - antihistamina koji je protiv pospanosti....
Čorba sa svežim bobomČorba sa svežim bobom
05. jun
Dodajte prethodno posoljeni bob, to uradite tako što rukama protrljate bob (to se radi neposredno pre nego što stavite bob u jelo, ako stoji posoljen, onda postaje tvrd) i stavite da se prodinsta 10 minuta....
Prolećna janija od boba i mladog lukaProlećna janija od boba i mladog luka
23. april
U njih se dodaju očišćen i opran bob, sok od paradajza i začini. Sipaju se 2-3 šolje vode i jelo se ostavlja da vri dok bob ne bude gotov....
JasikaJasika
30. jul
Kod duge upotrebe se mogu pojaviti negativni simptomi - glavobolja, otežano disanje, mučnine, pospanost....
Piletina sa bobom, pirinčem i belim lukomPiletina sa bobom, pirinčem i belim lukom
31. jul
Dodajte glavice belog luka i bob, posolite i ostavite da se krčka, operite pirinač i dodajte u jelo. Pre nego što pirinač bude sasvim gotov, pospite sitno iseckanom nanom....
Paprikaš s bobom i mladim krompirićimaPaprikaš s bobom i mladim krompirićima
05. jun
Kuvamo jelo dok krompir i bob ne omekšaju. Na kraju, kada sklonimo šerpu sa ringle, posipamo usitnjenim peršunom....
Marokanski umak sa bobom (Byesar)Marokanski umak sa bobom (Byesar)
22. okt.
Ostavite bob da se ohladi i oljuštite ga. Pretvorite u pire pomoću blendera, dodajući maslinovo ulje i tečnost od kuvanja, dok se ne dobije gladak umak. Začinite solju....
Janija od svežeg boba sa šargarepom i belim lukomJanija od svežeg boba sa šargarepom i belim lukom
27. maj
Propržite i dodajte bob. Mešajte nekoliko minuta i sipajte vodu da dobro prekrije proizvode, Kuvajte na umerenoj vatri dok se zeleni bob u potpunosti ne skuva. Na kraju umutite brašno u vodi sa malo soli....
Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?
09. april
Telo troši mnogo više energije kako bi se svarila hrana, a to nas tera da se osećamo umorno i pospano. Želudac može da pukne od prejedanja....
Paprikaš s mladim bobomPaprikaš s mladim bobom
08. jul
Odaberite ako je moguće najmlađi bob. Isecite povrće na sitno, a bob ostavite na po dva centimetra dužine. U šerpi zagrejte dve kašike suncokretovog ulja i propržite u njemu luk i šargarepe....
Marokanska čorbaMarokanska čorba
02. januar
U duboku šerpu staviti kuvani bob, isečen luk i paradajz i dodati 2l vode. Staviti da se kuva 20 minuta. Štapnim mikserom izmiksati sve. Kad izmiksate sve dodajte začine i maslinovo ulje. Kuvajte još 10 minuta....
Paprikaš sa zelenim bobom i nanomPaprikaš sa zelenim bobom i nanom
14. jun
Dodaje se oprani zeleni bob, da se prodinsta, stavlja se aleva paprika i so. Preliva se vrelom vodom, da se skuva. Malo pre nego što je gotovo, stavlja se paradajz i nana. Servira se topao....
Svinjetina sa mladim krompirićima i bobomSvinjetina sa mladim krompirićima i bobom
28. maj
Očistimo bob, ako su mahune velike, sečemo ih na dva dela i dodajemo ih u jelo. Sačekamo da provri jelo i smanjujemo stepen ringle kako bi ostalo tiho da se krčka. Kuvamo dok meso i bob ne omekšaju....
Čaj od nane za bolje pamćenje i kocentracijuČaj od nane za bolje pamćenje i kocentraciju
30. jun
Lekovita svojstva nane: smiruje uznemireni stomak, poboljšava varenje, tera zadah iz usta, ublažava prehladu, kao i da je zdrava za kožu i kosu. Čaj od nane napavite tokom dana....
Probajte ovaj trik da biste se izborili sa željom za slatkimProbajte ovaj trik da biste se izborili sa željom za slatkim
19. jun
Ako su slatkiši vaša slabost i konzumacija istih vam smeta da budete u željenoj formi, postoji jedan lak trik, kojim ćete moći da savladate apetit za nečim slatkim. Metod su otkrili naučnici sa Kolumbijskog Univerziteta...
Supa od boranijeSupa od boranije
05. dec.
Dodaju se bob i boranija. Doda se bujon od povrća i ostavlja se da vri 10 minut. Nakon što se skine s ringle dodaje se beli pasulj. Polovina supe se pasira, nakon čega se vraća opet u drugu polovinu....
Šta se dešava sa našim telom nakon jedne čaše alkohola?Šta se dešava sa našim telom nakon jedne čaše alkohola?
25. jun
Maksimalna bezopasna upotreba alkohola je do 14 doza sedmično, kategorični su naučnici. To je na primer 6 čaša vina srednje veličine. Ali je čak i tada alkohol toksičan. Šta se dešava sa našim telom nakon jedne čaše...
Letnji paprikaš sa svežim bobomLetnji paprikaš sa svežim bobom
11. okt.
Očistite bob tako što svakoj mahuni osečete vrh sa obe strane. Stavit eih u posudu, prelijte hladnom vodom i popsite sa dva prstohvata soli. Operite tako što trljate između dlanova, properite i ocedite....