Facebook
Omiljeno
Pinterest
BobBob ima i veoma bogat sadržaj minerala....
Bob sa šargarepomOčistimo bob od mahuna i oljuštimo ga.
Zagrevamo maslinovo ulje i u njemu zapržimo sitno isečen luk, beli luk i šargarepe.
Nakon pet minuta dodajemo bob i paradajz pire. Posolomo i sipamo vodu....
Ukusan bob sa paradajzomOčistite bob, od krupnijih samo izvadite semenke. Stavite vodu sa malo soli da provri i blanširajte bob 2-3 minuta....
Bob sa dženerikama i pirinčemOčistimo bob od drški i operemo ga. Stavljamo u vreli slanu vodu na oko 5 minuta, tako izlazi crna voda.
Vadimo ga i isplaknemo. U šerpi zapržimo luk i dodajemo bob. Posipamo alevom paprikom i dolivamo vodu....
Kombinacija belog luka i meda tera bolestiPčelinji prozivod, takozvani propolis, jača imuni sistem i uspešno tera bolesti. Kod odraslih ljudi se preporučuje unos do 30 kapljica dnevno, a prilikom gripa i prehlade doza se može utrostručiti....
Koliko vremena se kuva bob?Za pripremanje boba nisu potrebna super znanja iz kulinarstva, a jedino pravilo (kao i kod svakog povrća) je da bude dobro očišćen, da se bobro opere i to je to....
Čorba od boba sa mladim lukomOčišćeni i oprani bob isecite i skuvajte u slanoj vodi, zajedno sa lukom. Kuvajte na slaboj vatri da bob dobro omekša....
Čorba sa svežim bobomDodajte prethodno posoljeni bob, to uradite tako što rukama protrljate bob (to se radi neposredno pre nego što stavite bob u jelo, ako stoji posoljen, onda postaje tvrd) i stavite da se prodinsta 10 minuta....
JasikaKod duge upotrebe se mogu pojaviti negativni simptomi - glavobolja, otežano disanje, mučnine, pospanost....
Marokanski umak sa bobom (Byesar)Ostavite bob da se ohladi i oljuštite ga.
Pretvorite u pire pomoću blendera, dodajući maslinovo ulje i tečnost od kuvanja, dok se ne dobije gladak umak. Začinite solju....
Piletina sa bobom, pirinčem i belim lukomDodajte glavice belog luka i bob, posolite i ostavite da se krčka, operite pirinač i dodajte u jelo.
Pre nego što pirinač bude sasvim gotov, pospite sitno iseckanom nanom....
Janija od svežeg boba sa šargarepom i belim lukomPropržite i dodajte bob.
Mešajte nekoliko minuta i sipajte vodu da dobro prekrije proizvode,
Kuvajte na umerenoj vatri dok se zeleni bob u potpunosti ne skuva.
Na kraju umutite brašno u vodi sa malo soli....
Paprikaš s mladim bobomOčistite povrće, i ne zaboravite da isečete dva kraja na bobu. Odaberite ako je moguće najmlađi bob. Isecite povrće na sitno, a bob ostavite na po dva centimetra dužine....
Marokanska čorbaU duboku šerpu staviti kuvani bob, isečen luk i paradajz i dodati 2l vode.
Staviti da se kuva 20 minuta. Štapnim mikserom izmiksati sve.
Kad izmiksate sve dodajte začine i maslinovo ulje.
Kuvajte još 10 minuta....
Paprikaš sa zelenim bobom i nanomDodaje se oprani zeleni bob, da se prodinsta, stavlja se aleva paprika i so.
Preliva se vrelom vodom, da se skuva.
Malo pre nego što je gotovo, stavlja se paradajz i nana.
Servira se topao....
Svinjetina sa mladim krompirićima i bobomOčistimo bob, ako su mahune velike, sečemo ih na dva dela i dodajemo ih u jelo.
Sačekamo da provri jelo i smanjujemo stepen ringle kako bi ostalo tiho da se krčka.
Kuvamo dok meso i bob ne omekšaju....
Čaj od nane za bolje pamćenje i kocentracijuLekovita svojstva nane: smiruje uznemireni stomak, poboljšava varenje, tera zadah iz usta, ublažava prehladu, kao i da je zdrava za kožu i kosu.
Čaj od nane napavite tokom dana....
Supa od boranijeDodaju se bob i boranija.
Doda se bujon od povrća i ostavlja se da vri 10 minut. Nakon što se skine s ringle dodaje se beli pasulj.
Polovina supe se pasira, nakon čega se vraća opet u drugu polovinu....
Kako se pravi suvi kvasac?Kvasac je onaj sastojak od suštinskog značaja koji izaziva hleb da poraste, onaj koji čini lepinju meku kao pamuk i tera kiflice da se tope u ustima....