Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
BobBob /Vicia Faba L./ predstavlja jednogodišnju biljku iz porodice mahunarki. Ima ga u celoj Evropi, Aziji, Južnoj Americi i Africi. Smatra se da je bob poznat još 5 000 godina.
Tragovi gajenja u drevnom Egiptu, Kini...
10. jul
Bob sa šargarepomOčistimo bob od mahuna i oljuštimo ga.
Zagrevamo maslinovo ulje i u njemu zapržimo sitno isečen luk, beli luk i šargarepe.
Nakon pet minuta dodajemo bob i paradajz pire. Posolomo i sipamo vodu....
15. jun
Ukusan bob sa paradajzomOčistite bob, od krupnijih samo izvadite semenke. Stavite vodu sa malo soli da provri i blanširajte bob 2-3 minuta....
06. jun
Bob sa dženerikama i pirinčemOčistimo bob od drški i operemo ga. Stavljamo u vreli slanu vodu na oko 5 minuta, tako izlazi crna voda.
Vadimo ga i isplaknemo. U šerpi zapržimo luk i dodajemo bob. Posipamo alevom paprikom i dolivamo vodu....
30. okt.
Kombinacija belog luka i meda tera bolestiKombinacija belog luka sa meda jača zaštite snage organizma. Ustanovljeno je da virusi i bakterije ne razvijaju otpornost na propolis. A u belom luku se nalazi mnogo jakih antimikrobnih elemenata.
Spajanje meda, belog...
17. feb.
Koliko vremena se kuva bob?Bob je povrće koje je jedno među prvim vrstama koje je čovek počeo da gaji i upotrebljava, a takođe se nalazi i u grupi najkorisnijeg povrća, koje koristimo.
Bob nas ničin ne ograničava u svojoj upotrebi u različitim...
07. nov.
Čorba od boba sa mladim lukomOčišćeni i oprani bob isecite i skuvajte u slanoj vodi, zajedno sa lukom. Kuvajte na slaboj vatri da bob dobro omekša....
08. jul
Simptomi kod predoziranja kofeinomKoristi se i kod drugog leka - antihistamina koji je protiv pospanosti....
15. avgust
Čorba sa svežim bobomDodajte prethodno posoljeni bob, to uradite tako što rukama protrljate bob (to se radi neposredno pre nego što stavite bob u jelo, ako stoji posoljen, onda postaje tvrd) i stavite da se prodinsta 10 minuta....
05. jun
Prolećna janija od boba i mladog lukaU njih se dodaju očišćen i opran bob, sok od paradajza i začini.
Sipaju se 2-3 šolje vode i jelo se ostavlja da vri dok bob ne bude gotov....
23. april
JasikaKod duge upotrebe se mogu pojaviti negativni simptomi - glavobolja, otežano disanje, mučnine, pospanost....
30. jul
Piletina sa bobom, pirinčem i belim lukomDodajte glavice belog luka i bob, posolite i ostavite da se krčka, operite pirinač i dodajte u jelo.
Pre nego što pirinač bude sasvim gotov, pospite sitno iseckanom nanom....
31. jul
Paprikaš s bobom i mladim krompirićimaKuvamo jelo dok krompir i bob ne omekšaju. Na kraju, kada sklonimo šerpu sa ringle, posipamo usitnjenim peršunom....
05. jun
Marokanski umak sa bobom (Byesar)Ostavite bob da se ohladi i oljuštite ga.
Pretvorite u pire pomoću blendera, dodajući maslinovo ulje i tečnost od kuvanja, dok se ne dobije gladak umak. Začinite solju....
22. okt.
Janija od svežeg boba sa šargarepom i belim lukomPropržite i dodajte bob.
Mešajte nekoliko minuta i sipajte vodu da dobro prekrije proizvode,
Kuvajte na umerenoj vatri dok se zeleni bob u potpunosti ne skuva.
Na kraju umutite brašno u vodi sa malo soli....
27. maj
Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?Telo troši mnogo više energije kako bi se svarila hrana, a to nas tera da se osećamo umorno i pospano.
Želudac može da pukne od prejedanja....
09. april
Paprikaš s mladim bobomOdaberite ako je moguće najmlađi bob. Isecite povrće na sitno, a bob ostavite na po dva centimetra dužine.
U šerpi zagrejte dve kašike suncokretovog ulja i propržite u njemu luk i šargarepe....
08. jul
Marokanska čorbaU duboku šerpu staviti kuvani bob, isečen luk i paradajz i dodati 2l vode.
Staviti da se kuva 20 minuta. Štapnim mikserom izmiksati sve.
Kad izmiksate sve dodajte začine i maslinovo ulje.
Kuvajte još 10 minuta....
02. januar
Paprikaš sa zelenim bobom i nanomDodaje se oprani zeleni bob, da se prodinsta, stavlja se aleva paprika i so.
Preliva se vrelom vodom, da se skuva.
Malo pre nego što je gotovo, stavlja se paradajz i nana.
Servira se topao....
14. jun
Svinjetina sa mladim krompirićima i bobomOčistimo bob, ako su mahune velike, sečemo ih na dva dela i dodajemo ih u jelo.
Sačekamo da provri jelo i smanjujemo stepen ringle kako bi ostalo tiho da se krčka.
Kuvamo dok meso i bob ne omekšaju....
28. maj
Čaj od nane za bolje pamćenje i kocentracijuLekovita svojstva nane: smiruje uznemireni stomak, poboljšava varenje, tera zadah iz usta, ublažava prehladu, kao i da je zdrava za kožu i kosu.
Čaj od nane napavite tokom dana....
30. jun
Probajte ovaj trik da biste se izborili sa željom za slatkimAko su slatkiši vaša slabost i konzumacija istih vam smeta da budete u željenoj formi, postoji jedan lak trik, kojim ćete moći da savladate apetit za nečim slatkim.
Metod su otkrili naučnici sa Kolumbijskog Univerziteta...
19. jun
Supa od boranijeDodaju se bob i boranija.
Doda se bujon od povrća i ostavlja se da vri 10 minut. Nakon što se skine s ringle dodaje se beli pasulj.
Polovina supe se pasira, nakon čega se vraća opet u drugu polovinu....
05. dec.
Šta se dešava sa našim telom nakon jedne čaše alkohola?Maksimalna bezopasna upotreba alkohola je do 14 doza sedmično, kategorični su naučnici. To je na primer 6 čaša vina srednje veličine. Ali je čak i tada alkohol toksičan.
Šta se dešava sa našim telom nakon jedne čaše...
25. jun
Letnji paprikaš sa svežim bobomOčistite bob tako što svakoj mahuni osečete vrh sa obe strane. Stavit eih u posudu, prelijte hladnom vodom i popsite sa dva prstohvata soli. Operite tako što trljate između dlanova, properite i ocedite....
11. okt.