bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Da li je kurkuma zaista baš toliko korisna?Da li je kurkuma zaista baš toliko korisna?
27. jun
Kao što većina nas zna, kurkuma je začin jarko žute boje. Ona se veoma mnogo koristi u indijskoj i jugoistočnoj azijskoj kuhinji. Priprema se od korena biljke Curcuma longa i takođe se koristi kao prirodan pigment u prehrabmenoj...
Da li je avokado koristan?Da li je avokado koristan?
28. okt.
Avokado je voće, koje se odlikuje specifičnim kvalitetima ukusa i izuzetno korisnim nutritivnim sastavom. Takođe se naziva i krokodilska kruška, avokado je svoju istoriju započeo na teritoriji Meksika, ali danas je popularan...
Da li je avokado voće?Da li je avokado voće?
25. okt.
Avokado je zauzeo početno meso kao jedna od najpoularnijih namirnica zbog svog izuzetnog sadržaja hranljivih materija i svojim raznovrsnim kulinarskim primenama. Bogat vlaknima, kalijumom, zdravim mastima i moćnim antioksidansima...
Da li je avokado štetan?Da li je avokado štetan?
19. okt.
Avokado je poznat po svojim koristima u čitavom svetu. Voće sadrži mnogo osnovnih hranljivih materija koje se koriste za lečenje različitih kožnih stanja i zdravstvenih problema. On sadrži 25 prirodnih vitamina i minerala...
Da li je slanina korisna?Da li je slanina korisna?
27. okt.
Zvuči smešno - može li slanina zaista biti korisna? Koristi od slanine potiču iz činjenice da sadrži prirodne masti, pa nije toliko štetna koliko tvrde mitovi....
Da li je margarin kancerogen?Da li je margarin kancerogen?
27. maj
Margarin je opšti naziv za zamenu maslaca. Ne zna se tačko kada je napravljen ovaj proizvod. Validna je istorija da je šezdesetih godina 19 veka francuski imperator Napoleon III objavio nagradu za onog ko napravi zadovoljavajuću...
Da li je želatin štetanDa li je želatin štetan
26. maj
Želatin je poluprovidna, mrvljiva, čvrsta supstanca, bezbojna ili žućkaste boje, skoro bez ukusa i mirisa, pravi se dugim kuvanjem životinjske kože, vezivnog tkiva ili kostiju. On se mnogo koristi u sferi ishrane, proizvodnji...
Da li je stevija štetnaDa li je stevija štetna
15. maj
1
Stevija je prirodni zaslađivač, jedna je od alternativa za rafinisani šećer. Za prvi put su njena svojstva otkrivena u južnoj Americi, odakle počinje njeni širenje. U poslednje vreme se sve više govori o njenom uticaju na...
Da li zaista mešate kajganu? Gordon Remzi odgovaraDa li zaista mešate kajganu? Gordon Remzi odgovara
11. sep.
Koje jelo je najlakše i najbrže za pripremu? Na ovo pitanje svako će odgovoriti da je to naravno kajgana. Ovu ukusnu hranu može svako da pripremi. Nisu potrebne nikakve kulinarske sposobnosti da se promeša nekoliko jaja...
Da li je dimljeni losos koristan?Da li je dimljeni losos koristan?
05. okt.
Ima toliko dobrih stvari da se kažu o lososu da je teško započeti. Losos za zdravlje, losos za mršavljenje, losos za mišićnu masu, prednosti ove jedinstvene ribe iz porodice pastrmki su neosporne. Kada kupujemo lososa...
Da li je pica zdrava hrana?Da li je pica zdrava hrana?
03. okt.
Pored smanjenja unosa kalorija, picu možete učiniti zaista hranljivim i zdravim obrokom. Izbor testa takođe će biti važan....
Da li je zdravo piti čaj?Da li je zdravo piti čaj?
14. jul
Čaj, posebno zeleni čaj, izuzetno je dobar za vaše zdravlje. Konzumacija čaja može biti uključena u vašu ukupnu zdravu ishranu sa integralnim žitaricama, ribom, voćem i povrćem i sa manje crvenog i prerađenog mesa. Glavne...
Da li je crni biber štetan?Da li je crni biber štetan?
06. jun
U kulinarstvu, crni biber se široko koristi u svim oblicima: kao melanž, u obliku zrna i praha. Njegov jaki miris traje dovoljno dugo. Biber je posebno dobar kada se dodaje u jela od mesa i ribe. Kuvanje sa crnim biberom...
Da li je aluminijumska folija štetna?Da li je aluminijumska folija štetna?
26. maj
Aluminijumska folija nezaobilazan je pomoćnik u kuhinji. Uz njenu pomoć meso, povrće i riba se lako i zdravo pripremaju bez upotrebe viška masnoće. Proizvodi kuvani u foliji postaju nežni i mirisni. Dovoljno je staviti...
Da li je beli pirinač koristan?Da li je beli pirinač koristan?
21. avgust
U nekim jezicima i kulturama, izraz "da jedemo" kada se bukvalno prevede glasi "da jedemo pirinač". Popularnost ove žitarice delimično je povezana sa njenom hranljivom vrednošću. Pirinač je u grupi najstarijih žitarica na...
Da li je korisno konzumiranje maslaca?Da li je korisno konzumiranje maslaca?
11. april
U poslednje vreme se smatra da je maslac više štetan, nego što je koristan. Govori se da prekomerna konzumacija ovog proizvoda može da uzrokuje razvoj ateroskleroze srčanih sudova. Ali da je istinita ova tvrdnja?...
Miso supa - da li je zdrava?Miso supa - da li je zdrava?
11. feb.
Ako jedete u japanskim restoranima, postoji velika verovatnoća da ćete dobiti činiju Miso supe sa ostalim namirnicama. Ova vruća supa je mešavina japanskog bujona, tzv. daši, u kojem se rastvara fermentisana testenina...
Da li je opasna preterana konzumacija mleka?Da li je opasna preterana konzumacija mleka?
07. feb.
Poznato je da mleko štiti kosti od faktura, s obzirom na to da sadrži vitamin D. Ali naučnici sa univerziteta Upsala u Švedskoj upozoravaju da prekomeran unos mleka može da bude opasan za zdravlje, s obzirom na to da neke...
Da li je kafa bez kofeina korisna?Da li je kafa bez kofeina korisna?
02. dec.
Za mnoge ljude, kafa je jutarnji eliksir, koji daje energiju i vitalnost za početak dana. Konzumira se uglavnom zbog visokog sadržaja kofeina u njoj. Međutim, postoje ljudi koji više vole kafu bez njenog stimulativnog efekta...
Da li je korisna preterana konzumacija maslina?Da li je korisna preterana konzumacija maslina?
06. nov.
Svi znaju da je jedna od najkorisnijih prirodnih namirnica plod drveta masline - maslina. Osim što su ukusne, masline nose mnogo korisnih hranljivih materija za telo. Antioksidansi, vitamini i minerali su među prednostima...
Da li je izazov priprema domaćeg majoneza?Da li je izazov priprema domaćeg majoneza?
08. okt.
Da li je priprema domaćeg majoneza preveliki izazov za domaćicu, koja želi da iznenadi svoju porodicu ili da se predstavi gostima? Šta se dešava? Blenderom mutite potrebne sastojke, koje ste izmerili toliko precizno...
Da li je pivo štetno kod dijabetesa?Da li je pivo štetno kod dijabetesa?
28. jul
Pivo je jedan od napitaka koji se najviše konzumira u celom svetu. Prema statističkom istraživanju, nalazi se na trećem mestu, odmah iza vode i čaja. Smatra se jednim od najstarijih napitaka, dobijenih procesom fermentacije...
Da li je opasna živa u ribi?Da li je opasna živa u ribi?
10. dec.
Svi smo čuli koliko je korisna konzumacija ribe i obavezno je jesti barem jednom nedeljno. Dobro je poznata činjenica da je riba bogata proteinima, selenom, vitaminima A, D, E i B12, omega 3 masnim kiselinama, kalcijumom...
Da li je med štetan kod dijabetesaDa li je med štetan kod dijabetesa
11. maj
Ishrana svakog dijabetičara je veoma stroga, odnostno unos šećera i slatkiša. Zbog toga nije iznenađujuće pitanje da li je med dozvoljen kod pacijenata koji imaju dijabetes. Dijabetes je neizlečiva bolest, koja je povišen...
Da li je bezopasna buđ na hlebu?Da li je bezopasna buđ na hlebu?
23. januar
Međutim, da li je buđ zaista bezopasna za direktnu konzumaciju? Kategorički odgovor je NE, ili makar ne u hlebu....