Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se prave perlice šećera?Razlika između ova dva recepta je u tome što se u prvom duže vreme suše i više se lepe, to je verovatno zbog dodavanja brašna, dok se kod drugog recepta brzo suše i pre svega, što se meni dopada, što se u potpunosti čuva...
10. nov.
Pastrmka na roštilju sa marinadom - kako se pripremaOna će pomoći da se izbegnu neke greške - da pstrmka izgori, sušenje, lepljenje, gubitak oblika ili ukusa:
- ne skidajte kožu, inače će se kuvani komad razdvojiti, izgubiti sok i nežnost;
- kada istovremeno kuvate...
07. avgust
Kako se spremaju zamrznuti vrganji?Mogu da se spreme kako sveži, tako i sušeni, konzervisani i zamrznuti.
Zamrznuti vrganji se spremaju izuzetno jednostavno. Za početak pečurke treba da se odmrznu pre upotrebe....
03. nov.
Kako se kuvaju lignje?Belančevine lignje su takve strukture da se prilikom dužeg kuvanja stvrdnjavaju. Ako ih kuvate duže od pola sata, ponovo postaju mekane, ali veličina se smanjuje više od pedeset procenata....
24. januar
Kako se konzervira vrganj?Pečene, pržene, kuvane ili blanširane pečurke mogu se konzervisati sa raznim začinima ili sosevima - sa paradajzom, začinima - belim lukom, crnim biberom, uljem, sirćetom, solju, lovorovim listom, pimentom ili ih možete...
24. okt.
Kako se pravilno kuvaju jaja?Ukoliko više volite tvrdo kuvana jaja, potrebno je 5 minuta kuvanja.
Guščija jaja se operu i stave u hladnu vodu. Kuvaju se 15 minuta na srednjoj vatri i u poklopljenoj posudi....
28. mart
Kako se čuvaju sušeni vrganjiEvo kako možete da čuvate sušene vrganje
Sušeni vrganji u staklenim teglama
Tegle u kojima ćete čuvati vrganje treba da budu od tamnog stakla, a ne providne, kako bi pečurke bile zaštićene od svetlosti....
07. nov.
Vrganji sa pirinčemOčistite dobro vrganje i isecite ih na kriške. Pirinač operite i ocedite.
Zagrejte tri kašike maslaca u dubokom tiganju i zapržite sitno iseckani praziluk, a nakon njega i vrganje....
21. sep.
Vrganji na maslacuMaslac se istopi i dodaje mu ulje da ne zagori.
Pečurke se prže do blago zlatne boje, zatim im se doda voda i pusti da ispari.
Posolite vrganje na maslacu po ukusu na kraju kuvanja....
15. avgust
Vrganji u testu sa pivomKako biste pripremili ove pohovane pečurke, vrganj očistite, donji deo stabla odsecite, ako ima potrebe operite ih i osušite.
Isecite vrganj na komade....
01. jul
Vrganji u tiganju sa maslacemPoslužite čudesno meze od vrganja u maslacu dok je toplo.
Pospite sa još malo crnog biber i sitno iseckanog svežeg peršuna i perca mladog luka.
Prijatno sa ovim vrganjima u tiganju sa maslacem!...
07. dec.
Kako se suše biljke?Evo nekoliko načina za sušenje biljaka
Ljudi se sve više odlučuju za sušenje biljaka na vazduhu - najefikasniji i najpopularniji metod....
14. jun
Kako se suše vrganji?Vrganj ne treba prati vodom, jer će njegovo sušenje tada potrajati i samim tim će proces sušenja biti značajno odložen....
11. januar
Marinirani vrganj u teglamaStavite očišćene i iseckane vrganje u vrelu marinadu i kuvajte 20 minuta.
Izvadite pečurke i rešetkastom kašikom ih ohladite u hladnoj vodu.
Rasporedite vrganje u tegle i prelijte proceđenom marinadom....
27. jun
Crni vrganj u maslacuDobro očistite pečurke, koren isecite po dužini na relativno debele ivice, a kape možete iseći na komadiće, kako vam se dopada.
Ugrejte maslinovo ulje na jakoj vatri i na kratko pecite sa malo soli....
05. jun
Kako se kuva kukuruzKuvati oko 15-20 minuta dok ne omekšaju. zrna izvadite rešetkastom kašikom da bi se voda isecedila....
27. april
Kako se kuva artičokaArtičokoa je ukusna i kada se kuva i začini začinima, ali ima fantastičan ukus kada se pripremi sa jajetom i plavim sirom....
15. jun
Kako se kuva grašakAko smatrate da se grašak dugo kuva, lako zagori, bude mnogo tvrd ili naprotiv, postane kašast, znači da vi ne možete da kuvate pravilno. Naime, važno je da znate neke trikove za kuvanje graška!...
13. jun
Sušena crna limeta - kako se priprema i gde se koristi?Sušeni plod limete može se koristiti ceo, probušen nekoliko puta nožem ili viljuškom i kuvano u supi, čorbi i drugim tečnim jelima. Kada je jelo gotovo, začin se uklanja i baca jer ima pomalo gorak ukus....
03. jun
Čorba od vrganja i lisičarkeKuvajte oko pola sata, pa izblendati čorbu. Naliti pavlaku za kuvanje i kuvati sedam minuta još.
Propržiti goveđu pršutu i ukrasiti serviranu čorbu od vrganja i lisičarke....
18. jun
Kako da spremite vrganjePečurke i patlidžan stavite u bujon i kuvajte 10 minuta. Ljutu papriku isecite na kolutiće i dodajte u čorbu. Kuvajte još 5 minuta i dodajte narendani kačkavalj. Sklonite sa vatre i servirajte jelo posipano peršunom....
25. sep.
Kako se kuva lep pirinačSaveti za kuvanje lepog pirinča
Prva priprema pirinča je da pogledate da li u njemu nema stranih nečistoća....
10. feb.
Kako se kuva sa multikukerom?Danas gotovo svako moderno domaćinstvo poseduje funkcionalnog pomoćnika za kuvanje....
24. januar
Kako se kuva Crveni zubatac?Možete da dodate i sušene čeri paradajze, ukoliko ih imate.
Kao i svaka druga riba, pripremljena na roštilju ili u rerni, najbolje piće uz nju ostaje vino, posebno belo vino....
16. nov.
Kako se kuva crveni pasulj?Kuva se otprilike sat vremena dok ne bude gotovo. Ako unapred nije potopljen, vreme kuvanja se produžava za gotovo dva puta....
14. okt.