Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako se prave perlice šećera?Kako se prave perlice šećera?
10. nov.
Razlika između ova dva recepta je u tome što se u prvom duže vreme suše i više se lepe, to je verovatno zbog dodavanja brašna, dok se kod drugog recepta brzo suše i pre svega, što se meni dopada, što se u potpunosti čuva...
Pastrmka na roštilju sa marinadom - kako se pripremaPastrmka na roštilju sa marinadom - kako se priprema
07. avgust
Ona će pomoći da se izbegnu neke greške - da pstrmka izgori, sušenje, lepljenje, gubitak oblika ili ukusa: - ne skidajte kožu, inače će se kuvani komad razdvojiti, izgubiti sok i nežnost; - kada istovremeno kuvate...
Kako se spremaju zamrznuti vrganji?Kako se spremaju zamrznuti vrganji?
03. nov.
Mogu da se spreme kako sveži, tako i sušeni, konzervisani i zamrznuti. Zamrznuti vrganji se spremaju izuzetno jednostavno. Za početak pečurke treba da se odmrznu pre upotrebe....
Kako se kuvaju lignje?Kako se kuvaju lignje?
24. januar
Belančevine lignje su takve strukture da se prilikom dužeg kuvanja stvrdnjavaju. Ako ih kuvate duže od pola sata, ponovo postaju mekane, ali veličina se smanjuje više od pedeset procenata....
Kako se konzervira vrganj?Kako se konzervira vrganj?
24. okt.
Pečene, pržene, kuvane ili blanširane pečurke mogu se konzervisati sa raznim začinima ili sosevima - sa paradajzom, začinima - belim lukom, crnim biberom, uljem, sirćetom, solju, lovorovim listom, pimentom ili ih možete...
Kako se pravilno kuvaju jaja?Kako se pravilno kuvaju jaja?
28. mart
Ukoliko više volite tvrdo kuvana jaja, potrebno je 5 minuta kuvanja. Guščija jaja se operu i stave u hladnu vodu. Kuvaju se 15 minuta na srednjoj vatri i u poklopljenoj posudi....
Kako se čuvaju sušeni vrganjiKako se čuvaju sušeni vrganji
07. nov.
Evo kako možete da čuvate sušene vrganje Sušeni vrganji u staklenim teglama Tegle u kojima ćete čuvati vrganje treba da budu od tamnog stakla, a ne providne, kako bi pečurke bile zaštićene od svetlosti....
Vrganji sa pirinčemVrganji sa pirinčem
21. sep.
Očistite dobro vrganje i isecite ih na kriške. Pirinač operite i ocedite. Zagrejte tri kašike maslaca u dubokom tiganju i zapržite sitno iseckani praziluk, a nakon njega i vrganje....
Vrganji na maslacuVrganji na maslacu
15. avgust
Maslac se istopi i dodaje mu ulje da ne zagori. Pečurke se prže do blago zlatne boje, zatim im se doda voda i pusti da ispari. Posolite vrganje na maslacu po ukusu na kraju kuvanja....
Vrganji u testu sa pivomVrganji u testu sa pivom
01. jul
Kako biste pripremili ove pohovane pečurke, vrganj očistite, donji deo stabla odsecite, ako ima potrebe operite ih i osušite. Isecite vrganj na komade....
Vrganji u tiganju sa maslacemVrganji u tiganju sa maslacem
07. dec.
Poslužite čudesno meze od vrganja u maslacu dok je toplo. Pospite sa još malo crnog biber i sitno iseckanog svežeg peršuna i perca mladog luka. Prijatno sa ovim vrganjima u tiganju sa maslacem!...
Kako se suše biljke?Kako se suše biljke?
14. jun
Evo nekoliko načina za sušenje biljaka Ljudi se sve više odlučuju za sušenje biljaka na vazduhu - najefikasniji i najpopularniji metod....
Kako se suše vrganji?Kako se suše vrganji?
11. januar
Vrganj ne treba prati vodom, jer će njegovo sušenje tada potrajati i samim tim će proces sušenja biti značajno odložen....
Marinirani vrganj u teglamaMarinirani vrganj u teglama
27. jun
Stavite očišćene i iseckane vrganje u vrelu marinadu i kuvajte 20 minuta. Izvadite pečurke i rešetkastom kašikom ih ohladite u hladnoj vodu. Rasporedite vrganje u tegle i prelijte proceđenom marinadom....
Crni vrganj u maslacuCrni vrganj u maslacu
05. jun
Dobro očistite pečurke, koren isecite po dužini na relativno debele ivice, a kape možete iseći na komadiće, kako vam se dopada. Ugrejte maslinovo ulje na jakoj vatri i na kratko pecite sa malo soli....
Kako se kuva kukuruzKako se kuva kukuruz
27. april
Kuvati oko 15-20 minuta dok ne omekšaju. zrna izvadite rešetkastom kašikom da bi se voda isecedila....
Kako se kuva artičokaKako se kuva artičoka
15. jun
Artičokoa je ukusna i kada se kuva i začini začinima, ali ima fantastičan ukus kada se pripremi sa jajetom i plavim sirom....
Kako se kuva grašakKako se kuva grašak
13. jun
Ako smatrate da se grašak dugo kuva, lako zagori, bude mnogo tvrd ili naprotiv, postane kašast, znači da vi ne možete da kuvate pravilno. Naime, važno je da znate neke trikove za kuvanje graška!...
Sušena crna limeta - kako se priprema i gde se koristi?Sušena crna limeta - kako se priprema i gde se koristi?
03. jun
Sušeni plod limete može se koristiti ceo, probušen nekoliko puta nožem ili viljuškom i kuvano u supi, čorbi i drugim tečnim jelima. Kada je jelo gotovo, začin se uklanja i baca jer ima pomalo gorak ukus....
Čorba od vrganja i lisičarkeČorba od vrganja i lisičarke
18. jun
Kuvajte oko pola sata, pa izblendati čorbu. Naliti pavlaku za kuvanje i kuvati sedam minuta još. Propržiti goveđu pršutu i ukrasiti serviranu čorbu od vrganja i lisičarke....
Kako da spremite vrganjeKako da spremite vrganje
25. sep.
Pečurke i patlidžan stavite u bujon i kuvajte 10 minuta. Ljutu papriku isecite na kolutiće i dodajte u čorbu. Kuvajte još 5 minuta i dodajte narendani kačkavalj. Sklonite sa vatre i servirajte jelo posipano peršunom....
Kako se kuva lep pirinačKako se kuva lep pirinač
10. feb.
Saveti za kuvanje lepog pirinča Prva priprema pirinča je da pogledate da li u njemu nema stranih nečistoća....
Kako se kuva sa multikukerom?Kako se kuva sa multikukerom?
24. januar
Danas gotovo svako moderno domaćinstvo poseduje funkcionalnog pomoćnika za kuvanje....
Kako se kuva Crveni zubatac?Kako se kuva Crveni zubatac?
16. nov.
Možete da dodate i sušene čeri paradajze, ukoliko ih imate. Kao i svaka druga riba, pripremljena na roštilju ili u rerni, najbolje piće uz nju ostaje vino, posebno belo vino....
Kako se kuva crveni pasulj?Kako se kuva crveni pasulj?
14. okt.
Kuva se otprilike sat vremena dok ne bude gotovo. Ako unapred nije potopljen, vreme kuvanja se produžava za gotovo dva puta....