Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Koje namirnice su kisele?Koje namirnice su kisele?
22. mart
To ne znači da je svaki kiseli proizvod kisela hrana. Na primer, limun je alkalna hrana, iako je kiselkastog ukusa....
Omega-6 masne kiselineOmega-6 masne kiseline
05. sep.
Zdrav režim ishrane sadrži balans omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Omega-3 masne kiseline pomažu za smanjenje upala, a neke omega-6 masne kiseline su sklone da ih podstaknu....
Omega-9 Masne KiselineOmega-9 Masne Kiseline
17. avgust
Važno je napomenuti da su omega-9 masne kiseline esencijalne samo do određenog stepena. Njih ne mogu proizvesti omega-3 i omega-6 esencijalne masne kiseline. Osnovne uloge omega-9 masnih kiselina su dve....
Omega - 3 masne kiselineOmega - 3 masne kiseline
18. maj
Balans u organizmu se postiže kada su omega-3 i omega-6 masne kiseline u odnosu 1:1. Ove masti se nazivaju i esencijalnim, jer ih telo ne može sintetisati bez drugih neesencijalnih materija....
Koje namirnice su bogate folnom kiselinom?Koje namirnice su bogate folnom kiselinom?
28. jun
Jagode takođe sadrže mnogo korisnih fitonutrijenata, uključujući flavonoide, antocijanidine i elaginsku kiselinu. Avokado je takođe vredan izvor folne kiseline....
Koje su to loše navike, koje usporavaju metabolizam?Koje su to loše navike, koje usporavaju metabolizam?
09. sep.
Preterana konzumacija fruktoze utiče na jetru i ona počinjeda gomila masnoće. Napici sa fruktozom mogu da se zamene prirodnim sokovima i smutijima....
Koji su najbogatiji izvori omega-6 masnih kiselinaKoji su najbogatiji izvori omega-6 masnih kiselina
12. nov.
Najkarakterističnije za omega-6 masne kiseline je što telo ne može da ih proizvodi samostalno i treba da ih nabavlja spolja kroz hranu. Nazivamo ih esencijalne masne kiseline....
Koje su to zlatne tehnike za idealno blanširanje?Koje su to zlatne tehnike za idealno blanširanje?
20. jul
Blanširanje je proces kratkotrajne termičke obrade povrća, voća, mesa i drugih namirnica parom ili vrelom vodom. Blanširanje potiče iz Francuske i sama reč blanchir znači prelivanje vrelom vodom. Ova tehnika se koristi da...
Koje su najhranljivije namirnice?Koje su najhranljivije namirnice?
29. nov.
Hladnovodne ribe kao što su losos, sardine i skuša pružaju obilje esencijalnih masnih kiselina koje pomažu u održavanju ćelijskih membrana, što zauzvrat podstiče oštar vid....
Koje su najmasnije ribe?Koje su najmasnije ribe?
30. sep.
Prilikom prženja nezasićene masne kiseline se uništavaju u većoj meri nego pri pečenju i kuvanju....
Koje namirnice su alergeni?Koje namirnice su alergeni?
09. jun
Alergijska reakcija se definiše kao preosetljiva reakcija tela na određeni antigen i ne samo da je taj stimulans prepoznat od strane imunog sistema, već izaziva imuni odgovor. Neki ljudi dobijaju alergijske reakcije ne...
Koje su zamenjive aminokiseline?Koje su zamenjive aminokiseline?
23. mart
Arginin Arginin je veoma interesantna amino kiselina. Uprkos činjenici da je klasifikovan u zamenjive aminokiseline, za novorođenče i za malo dete spada u grupu esencijalnih....
Koje su koristi od cvekle?Koje su koristi od cvekle?
16. avgust
Za konzumiranje se koristi koren cvekle, koji je jarko crvene boje. Jede se sirov, u obliku salate, ili se pije sveže isceđen sok od njega. Može se sresti i u kombinaciji sa barenim povrćem ili u turšijama. U...
Koje namirnice su bogate gvožđem?Koje namirnice su bogate gvožđem?
01. maj
Gvožđe ima važnu ulogu u životu skoro svakog organizma. U telo čoveka gvožđe dospeva putem hrane. Pokazalo se da namirnice koje su najbogatije ovim veoma vrednim mineralom su džigerica, meso, jaja, mahunarke, hleb i griz...
Koje su namirnice bogate kapsaicinom?Koje su namirnice bogate kapsaicinom?
27. sep.
Kapsaicin je naziv hemijskog jedinjenja, ili 8-metil-N-vanilil-6-nonenamida. To je takođe aktivna supstanca ljute paprike, koja izaziva iritantno dejstvo u telu sisara, uključujući ljude, stvarajući osećaj peckanja...
Namirnice koje su izvori cisteinaNamirnice koje su izvori cisteina
08. mart
Aminokiseline igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja. Nije iznenađujuće zbog črga se aminokiseline nazivaju gradivnim elementima proteina. U ovom članku ćemo govoriti o jednoj takvoj aminokiselini koja se zove cistein...
Koje su prednosti bagremovog meda?Koje su prednosti bagremovog meda?
02. mart
Pčelinjak nam nudi raznovrsnost ne smo po pitanju različitih proizvoda od pčela, nego i različite vrste meda. Jedna od mogućnosti za izbor je med od bagrema. Ovaj pčelinji med zaslužuje specijalniju pažnju, zato...
Slatkiši koji su odavno zaboravljeniSlatkiši koji su odavno zaboravljeni
08. feb.
Uključite rernu na 180 stepeni. Mutite belanca sa šećerom dok se ne dobije čvrst sneg. Dodajte čokoladu i orašaste plodove, oprezno mešajuci spatulom. Obložite pleh papirom za pečenje. Uz pomoć viljuške ili špricem...
Koje su to alkalne namirnice i zašto ih koristiti u ishrani?Koje su to alkalne namirnice i zašto ih koristiti u ishrani?
18. feb.
Alkalna hrana je veoma važna za naš organizam jer neutrališe kiseline koje se gomilaju u našem telu i na taj način omogućava balans pH vrednosti u telu čoveka....
Koje su zdravstvene koristi slatkog krompira?Koje su zdravstvene koristi slatkog krompira?
28. okt.
Sladak krompir ili poznat još kao batat, potiče iz Centralne Amerike i raduje se širokoj popularanosti na svim kontinentima. Postoje najrazličitiji recepti za njihovu pripremu. Imaju unikatan ukus i aromu. Ovo povrće...
Koje su koristi med od mente?Koje su koristi med od mente?
23. okt.
1
Međutim, ima mnogo askrobinske kiseline i sve ostale materije koje se sreću u drugim sortama meda. Kombinacija lekovitih svojstava meda i mente ga čine mnogo jačom lekovitom hranom....
Namirnice koje su prava šećerna bombaNamirnice koje su prava šećerna bomba
06. april
/undefined /undefined Tokom poslednjih decenija se konzumacija namirnica sa šećerom drastično povećala, pa se zajedno sa njom povećao i broj gojaznih ljudi, kao i onih sa dijabetesom. Šećer je oblik ugljenih hidrata...
Koje su namirnice korisne kod gihta?Koje su namirnice korisne kod gihta?
05. mart
Meso bi trebalo ograničiti, kao i bujone od mesa i bujone od pečuraka, meso od mladih životinja, mesne prerađevine, dimljena mesa, masne soseve i životinjske masti....
Namirnice koje su dobar izvor kalijumaNamirnice koje su dobar izvor kalijuma
27. mart
Kalijum je mineral koji ima ključnu ulogu u rastu i očuvanju organizma čoveka. On je takođe od ključnog značaja i ima važnu ulogu u kontrakciji mišića, kao i srčanih i moždanih funkcija. Većina ljudi se snabdeva kalijumom...
Koje su koristi ispijanja tople vode?Koje su koristi ispijanja tople vode?
10. avgust
Ako započnete svoj dan ispijanjem čaše čiste tople vode, masne naslage i toksini koji cirkulišu kroz krv se eliminišu iz tela. Može da vam pomogne kod zapušenog nosa/grla, da ublažite zatvor i da poboljšate varenje....