Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Natrijum BenzoatNatrijum Benzoat
06. sep.
Natrijum benzoat je so benzoeve kiseline, a predstavlja aromatično jedinenje. Veoma je poznat kao konzervans, a drugo ime koje se koristi za natrijum benzoat je E211....
NatrijumNatrijum
20. jun
Izvori natrijuma Za najbolje izvore natrijuma smatraju se so, slanina, zelene masline, morska riba, sir i još drugih namirnica....
Kako se turšija konzerviše natrijum benzoatomKako se turšija konzerviše natrijum benzoatom
06. maj
Jedan od načina da je napravite je sa natrijum benzoatom - po 1 gram na litar tečnosti....
Kako rastvoriti natrijum benzoat za kiseli kupus?Kako rastvoriti natrijum benzoat za kiseli kupus?
07. jul
Evo kako da dodate i rastvorite natrijum benzoat kod kuće: Čim salamura na vrhu počne da bledi, dodajte natrijum benzoat u kiseli kupus....
Natrijum NitritNatrijum Nitrit
02. januar
Posledice koje su primetne nakon trovanja ovom bakterijom se manifestuju u vidu mučnina i povraćanja, osećaj suvoće u ustima i konstipacija, a u nešto težim slučajevima se javlja dijareja, paraliza ili problemi...
Upotreba majčine dušice u kulinarstvuUpotreba majčine dušice u kulinarstvu
11. avgust
Ulje od majčine dušice sa druge strane, pronalazi ogromnu primenu u narodnoj medicini. Majčina dušica se koristi i za različite vrste konzerviranja - mariniranja i soljenja....
Natrijum - kako utiče na organizamNatrijum - kako utiče na organizam
01. nov.
Uz pomoć natrijuma, korisne supstance u ljudskom telu se prenose iz ćelije u ćeliju. Na primer, natrijum prenosi šećer u krvi do svake ćelije u našem telu....
Disblanas natrijuma u organizmuDisblanas natrijuma u organizmu
23. dec.
kongestivne srčane isuficijencije usled smanjene brzine protoka krvi kroz bubrege; - endokrina oboljenja (hipokorticizam, poremećaji sekrecije vazopresina); - ciroza jetre, insuficijencija jetre; - prisustvo ileostome; - primarna...
Mitovi u kulinarstvu koji su srušeni!Mitovi u kulinarstvu koji su srušeni!
03. april
Ima smisla marinirati meso satima ili danima samo ako koristimo ono sa tvrdim omotačem (od procesa zrenja na primer) i ostavimo ga sazri još malo....
Primena štapića cimetaPrimena štapića cimeta
29. nov.
Štapići cimeta imaju široku primenu, osim toga korisni su i veoma prijatne arome....
Kako da dobijemo natrijum?Kako da dobijemo natrijum?
16. mart
Iako je povećan nivo natrijuma u ​​telu jedan od glavnih uzroka zadržavanja vode, ne preporučuje se da iz ishrane isključite hranu bogatu natrijumom....
Propolis - koristi i primenaPropolis - koristi i primena
22. april
Pčele imaju nezamenljivo mesto u ekosistemu. Njihova uloga je da oprašuju cveće da bi proizveli čiste prirodne proizvode kao što su med i proizvodi - derivati od njega. Jedan od derivata meda je propolis. Propolis...
Primena ljuski od lukaPrimena ljuski od luka
24. sep.
Primena ljuski od luka Pre nego što budete koristili ljuske od luka, uverite se da su zdrave i bez oštećenja. Ljuske koje imaju trulež po sebi, gljivice ili vidljiva oštećenja ne treba da se koriste....
Brašno od amaranta - upotreba u kulinarstvu i koristiBrašno od amaranta - upotreba u kulinarstvu i koristi
01. jul
Danas se ponovo otkriva kao način proizvodnje, sastav, korisna svojstva i primena....
Eterična ulja i njihova primenaEterična ulja i njihova primena
07. feb.
Eterična ulja i njihova primena treba da ude poznata svakoj savremenoj ženi. Još od drevnih vremena su žene koristile eterična ulja ne bi li sačuvale svoju lepotu....
Suvi kvasac - činjenice i primenaSuvi kvasac - činjenice i primena
02. april
Kvasac je prirodna namirnica. On sadrži tzv. ćelije kvasca, koje se brzo razmnožavaju, posebno kada u toploj sredini. Kada se kvascu doda šećer, onda on međusobno deluje sa ćelijama kvasca i tada se dobija alkohol. Dobijeni...
Ulje karanfilića - koristi i primenaUlje karanfilića - koristi i primena
23. feb.
Primene karanfilića Postoje mnogobrojne primene ulja od karanfilića. Njegovo dodavanje u vašu svakodnevicu je odličan način da prirodno povećate nivo antioksidanasa u telu....
Seme slačice - koristi i primenaSeme slačice - koristi i primena
17. januar
Primena semena slačice u kulinarstvu U zapadnim država koriste seme slačice za marinade, salamure i konzerviranje....
Beli cimet - delovanje i primenaBeli cimet - delovanje i primena
18. dec.
Zanimljivu primenu belog cimeta su pronašli Indijanci - oni su ga koristili za ribolov, s obzirom na to da je on uspavljivao ribu i mogli su da je lope golim rukama....
Upotreba i primena jabukovog brašnaUpotreba i primena jabukovog brašna
26. jun
Po svojoj suštini jabukovo brašno predstavlja sitno mlevene osušene kriškice jabuke. Za pravljenje brašna su potrebne velike i zrele jabuke koje se iseku na tanke komade kako bi se osušili. Kao što znamo, jabuke su voće...
Zeleni orasi - koristi i primenaZeleni orasi - koristi i primena
15. okt.
Malo ljudi zna i upoznato je sa time da zeleni orasi nalaze primenu čak i u kulinarstvu. Tako na primer od njih može da se napravi veoma ukusan kompot ili pak slatko....
Blitva - koristi, svojstva i primenaBlitva - koristi, svojstva i primena
13. okt.
Smatra se da ovi minerali smanjuju krvni pritisak, oslobađajući natrijum iz tela i pomažu arterijama da se prošire....
Kotidž sir - sastav i primenaKotidž sir - sastav i primena
04. jun
Evo nekoliko ideja za šta možemo koristiti kotidž sir u kulinarstvu: - za palačinke i galete, u repcetu zamenimo sa kotidž sirom, - kao dodatak za salate za viši unos proteina, - kao zamenu za pavlaku i kiselo...
Listovi artičoke - koristi i primenaListovi artičoke - koristi i primena
09. feb.
Međutim, listovi ovog povrća imaju i druga korisna svojstva koja su našla svoju primenu u narodnoj medicini. Oni igraju ulogu kurativnog i preventivnog sredstva kod brojnih bolesti....
Listovi cvekle - koristi i primenaListovi cvekle - koristi i primena
13. dec.
Većina ljudi jede samo koren cvekle, ne znajući da ni njeni listovi nisu ništa manje korisni. Najčešće se uvode u ishranu životinja na ispaši, ali ako imate određena znanja i prikladne recepte sa cveklom, moći ćete...