Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Natrijum BenzoatNatrijum benzoat je so benzoeve kiseline, a predstavlja aromatično jedinenje. Veoma je poznat kao konzervans, a drugo ime koje se koristi za natrijum benzoat je E211....
06. sep.
NatrijumIzvori natrijuma
Za najbolje izvore natrijuma smatraju se so, slanina, zelene masline, morska riba, sir i još drugih namirnica....
20. jun
Kako se turšija konzerviše natrijum benzoatomJedan od načina da je napravite je sa natrijum benzoatom - po 1 gram na litar tečnosti....
06. maj
Kako rastvoriti natrijum benzoat za kiseli kupus?Evo kako da dodate i rastvorite natrijum benzoat kod kuće:
Čim salamura na vrhu počne da bledi, dodajte natrijum benzoat u kiseli kupus....
07. jul
Natrijum NitritPosledice koje su primetne nakon trovanja ovom bakterijom se manifestuju u vidu mučnina i povraćanja, osećaj suvoće u ustima i konstipacija, a u nešto težim slučajevima se javlja dijareja, paraliza ili problemi...
02. januar
Upotreba majčine dušice u kulinarstvuUlje od majčine dušice sa druge strane, pronalazi ogromnu primenu u narodnoj medicini.
Majčina dušica se koristi i za različite vrste konzerviranja - mariniranja i soljenja....
11. avgust
Natrijum - kako utiče na organizamUz pomoć natrijuma, korisne supstance u ljudskom telu se prenose iz ćelije u ćeliju. Na primer, natrijum prenosi šećer u krvi do svake ćelije u našem telu....
01. nov.
Disblanas natrijuma u organizmukongestivne srčane isuficijencije usled smanjene brzine protoka krvi kroz bubrege;
- endokrina oboljenja (hipokorticizam, poremećaji sekrecije vazopresina);
- ciroza jetre, insuficijencija jetre;
- prisustvo ileostome;
- primarna...
23. dec.
Mitovi u kulinarstvu koji su srušeni!Ima smisla marinirati meso satima ili danima samo ako koristimo ono sa tvrdim omotačem (od procesa zrenja na primer) i ostavimo ga sazri još malo....
03. april
Primena štapića cimetaŠtapići cimeta imaju široku primenu, osim toga korisni su i veoma prijatne arome....
29. nov.
Kako da dobijemo natrijum?Iako je povećan nivo natrijuma u telu jedan od glavnih uzroka zadržavanja vode, ne preporučuje se da iz ishrane isključite hranu bogatu natrijumom....
16. mart
Propolis - koristi i primenaPčele imaju nezamenljivo mesto u ekosistemu. Njihova uloga je da oprašuju cveće da bi proizveli čiste prirodne proizvode kao što su med i proizvodi - derivati od njega.
Jedan od derivata meda je propolis. Propolis...
22. april
Primena ljuski od lukaPrimena ljuski od luka
Pre nego što budete koristili ljuske od luka, uverite se da su zdrave i bez oštećenja. Ljuske koje imaju trulež po sebi, gljivice ili vidljiva oštećenja ne treba da se koriste....
24. sep.
Brašno od amaranta - upotreba u kulinarstvu i koristiDanas se ponovo otkriva kao način proizvodnje, sastav, korisna svojstva i primena....
01. jul
Eterična ulja i njihova primenaEterična ulja i njihova primena treba da ude poznata svakoj savremenoj ženi. Još od drevnih vremena su žene koristile eterična ulja ne bi li sačuvale svoju lepotu....
07. feb.
Suvi kvasac - činjenice i primenaKvasac je prirodna namirnica. On sadrži tzv. ćelije kvasca, koje se brzo razmnožavaju, posebno kada u toploj sredini. Kada se kvascu doda šećer, onda on međusobno deluje sa ćelijama kvasca i tada se dobija alkohol. Dobijeni...
02. april
Ulje karanfilića - koristi i primenaPrimene karanfilića
Postoje mnogobrojne primene ulja od karanfilića. Njegovo dodavanje u vašu svakodnevicu je odličan način da prirodno povećate nivo antioksidanasa u telu....
23. feb.
Seme slačice - koristi i primenaPrimena semena slačice u kulinarstvu
U zapadnim država koriste seme slačice za marinade, salamure i konzerviranje....
17. januar
Beli cimet - delovanje i primenaZanimljivu primenu belog cimeta su pronašli Indijanci - oni su ga koristili za ribolov, s obzirom na to da je on uspavljivao ribu i mogli su da je lope golim rukama....
18. dec.
Upotreba i primena jabukovog brašnaPo svojoj suštini jabukovo brašno predstavlja sitno mlevene osušene kriškice jabuke. Za pravljenje brašna su potrebne velike i zrele jabuke koje se iseku na tanke komade kako bi se osušili.
Kao što znamo, jabuke su voće...
26. jun
Zeleni orasi - koristi i primenaMalo ljudi zna i upoznato je sa time da zeleni orasi nalaze primenu čak i u kulinarstvu. Tako na primer od njih može da se napravi veoma ukusan kompot ili pak slatko....
15. okt.
Blitva - koristi, svojstva i primenaSmatra se da ovi minerali smanjuju krvni pritisak, oslobađajući natrijum iz tela i pomažu arterijama da se prošire....
13. okt.
Kotidž sir - sastav i primenaEvo nekoliko ideja za šta možemo koristiti kotidž sir u kulinarstvu:
- za palačinke i galete, u repcetu zamenimo sa kotidž sirom,
- kao dodatak za salate za viši unos proteina,
- kao zamenu za pavlaku i kiselo...
04. jun
Listovi artičoke - koristi i primenaMeđutim, listovi ovog povrća imaju i druga korisna svojstva koja su našla svoju primenu u narodnoj medicini. Oni igraju ulogu kurativnog i preventivnog sredstva kod brojnih bolesti....
09. feb.
Listovi cvekle - koristi i primenaVećina ljudi jede samo koren cvekle, ne znajući da ni njeni listovi nisu ništa manje korisni. Najčešće se uvode u ishranu životinja na ispaši, ali ako imate određena znanja i prikladne recepte sa cveklom, moći ćete...
13. dec.