Pripremanje turšije je specifičan proces u kom treba da obratite pažnju na nekoliko osnovnih momenata.
Dobro oprano povrće se stavlja u odgovarajuću posudu i zaliva se vodenim rastvorom soli koji ga u potpunosti pokriva. Izuzetno je važno da stavite turšiju na hladno i tamno mesto.
Tokom sledećih meseci u posudi počinje mlečnokisela fermentacija, koja dovodi do dobijanja krajnjeg proizvoda.
Proces fermentacije protiče različitom brzinom i na njega utiču različizi faktori - temperatura u prostoriji, povrće koje ste izabrali, količina soli u salamuri. Domaća turšija otprilike bude gotova za 2-3 nedelje.
Kada osetite da je gotova, treba da je konzervišete da se ne bi pokvarila.
Jedan od načina da je napravite je sa natrijum benzoatom - po 1 gram na litar tečnosti.
Da bi natrijum benzoat mogao da konzerviše turšiju i da bi se konzervans dobro istopio, preporučuje se da se turšija pretače barem još 2-3 puta.
Pogledajte kako se pravi najbolja:
- grčka turšija.
Komentari