Savršeno ispečen komad guščije džigerice (Foa Gra), hrskav spolja sa toplom uljanom unutrašnošću koja se topi u vašim ustima, je kulinarski eliksir za vaša čula.
Ovaj recept za pečenu guščiju džigericu koju ćete videti niže, ističe bogate ukuse i savršenu teksturu koji pokazuju zašto je guščija džigerica jedan od najtraženijih proizvoda u kulinarskom svetu.
Guščija džigerica može da bude proizvod koji plaši mnoge kuvare. Dosta malo ljudi radi često sa njom u svojoj kuhinji.
Saveti prilikom spremanja Foa Gra
Prilikom spremanja guščije džigerice koristite vruć nož da biste je isekli (dva komada od po 100 grama) na kriške debljine otprilike 2 cm. Napravite male proreze u obliku krsta u svakoj kriški, pre nego što ih začinite solju i crnim biberom.
Koristite veliki sekač za keksiće kako biste isekli dva kruga od otprilike 14 cm od dve debelje kriškice domaćeg seoskog hleba.
U maloj posudi izmešajte 1/2 kašičice soli i 1/4 kašičice crnog bibera. Isecite tri smokve na pola i posolite ih i pospite crnim biberom. U maloj posudi zajedno pomešajte smokve, 1/2 supene kašike meda, majčinu dušicu i 1/3 šolje konjaka. Ostavite smokve da se mariniraju barem 15 minuta.
Zapecite guščiju džigericu u velikom tiganju od livenog gvožđa koji je prethodno zagrejan na jakoj vatri. Tiganj treba da bude suv i veoma vruć. Kriške treba da se proprže na maslinovom ulju dok ne postanu-zlatasto smeđe, ovo obično oduzima od 30 do 60 sekundi sa svake strane. Kada se kriške guščije džigerice zapeku, stavite ih na papirni ubrus i lagano ih začinite solju i crnim biberom.
Brzo prepecite hleb u tiganju, on treba da bude prepečen samo za 30 do 45 sekundi sa svake strane.
- Stavite smokve sa isečenom stranom nadole u tiganju. Nakon minut-dva, dve dodajte marinadu za smokve. Kuvajte dok se smokve ne karamelizuju i sos ne započne da se zgušnjava.
Pre nego što poslužite jelo, stavite prepečeni hleb u sredinu tanjira tako što odozgo stavite kriške Foa Gra. Stavite smokve spolja i zalijte sosom iz tiganja po smokvama.
Odozgo vaš ukusni Foa Gra pospite s 1/2 supene kašike mlevenog luka.
Komentari