Beli luk je začin neverovatnog ukusa i hranljive vrednosti. To je izuzetno koristan proizvod, koji se koristi u kulinarstvu kao začin u mnogim receptima.
Beli luk se može pripremiti na različite načine, a jedan od najčešćih je mariniranje belog luka.
Postoje različite metode mariniranja, u zavisnosti od veštine kuvara i vremena kojim on raspolaže . Evo najpopularnijih načina za mariniranje belog luka:
Klasičan način mariniranja belog luka
Za njega su vam potrebni beli luk, voda, mirođija, so, šećer, sirće i malo ljute paprike. Prvo treba da pustite da voda proključa, a zatim oljuštite beli luk. Kada voda proključa, u nju stavite biber, so, šećer i mirođiju. Posle nekog vremena dodajte sirće. Istovremeno, ova tečnost se mora ohladiti, a beli luk treba da se potopi u vrelu vodu. Na kraju oljuštite i stavite beli luk u tegle. Prelijte ohlađenom tečnošću sa začinima i zatvorite tegle. Beli luk treba ostaviti u marinadi najmanje mesec dana;
Marinirani beli luk sa dodatkom cvekle
Potrebni su vam beli luk, voda, sirće, cvekla, krupna so, šećer, mirođija, peršun, ren, bosiljak, štapić cimeta i lovorov list.
Pustite vodu da provri, a zatim dodajte šećer i so. U to stavite beli luk da se blanšira. Zatim stavite bilje iz recepta u tegle i u njih dodajte beli luk i dobro ga pritisnite jedan uz drugi. Sledeći korak je da narendate cveklu i iscedite sok od nje. Gotov sok se zajedno sa sirćetom sipa u marinadu i sve se sipa u tegle sa ukiseljenim belim lukom.
Pogledajte još predloga za:
Komentari