bonapeti.rs»Saveti»Koja vina i pića se služe uz plavi sir?

Koja vina i pića se služe uz plavi sir?

Viktoria NeikovaViktoria Neikova
Početnik
1472
Koja vina i pića se služe uz plavi sir?

Plavi sir je jedna od najposebnijih vrsta sira. Karakteristika njegove proizvodnje je da se u njega unosi penicilinska buđ. Ona je zaslužna za plave pruge na siru, što je razlog i za njegovo ime.

Da bi se napravio, izbuše se male rupe kroz koje vazduh može da uđe, ubrzavajući razvoj buđi. Obično su mlađi plavi sirevi mekši i kremastiji, dok su zreliji suve i mrvičaste teksture i slanijeg ukusa.

Slani ukus plavog sira je i razlog zašto ovaj mlečni proizvod najbolje ide uz vino. Kombinacija između njih je izuzetno prijatna i pruža kompletan doživljaj za nepce. Evo najboljih vina za plavi sir:

Klasično crno vino - tu se odmah pojavljuje jedinstvena kombinacija Stilton plavog sira i vina Porto. Druga pogodna vina su crvena vina Rubi i Marsala.

Desertna vina su još jedan pogodan izbor za kombinovanje sa specifičnim ukusom plavog sira. Takvi su klasični Rokfor uz Sotern iz Bordoa ili Tokaj iz Mađarske. Posebnost njih je u tome što dobijaju i svoj specifičan ukus, zahvaljujući gljivičnim reakcijama.

Zrelo belo vino je još jedan odličan izbor za kombinovanje sa kiselim ukusom sira. U ovom slučaju, savršeno se kombinuju u receptima za kuvanje, gde je ukus hrasta iz vina integrisan sa mekom kiselinom sira.

Pogledajte i neke ideje za:

- deserti sa plavim sirom;

- hleb sa plavim sirom;

- pice sa plavim sirom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji