Plavi sir je jedna od najposebnijih vrsta sira. Karakteristika njegove proizvodnje je da se u njega unosi penicilinska buđ. Ona je zaslužna za plave pruge na siru, što je razlog i za njegovo ime.
Da bi se napravio, izbuše se male rupe kroz koje vazduh može da uđe, ubrzavajući razvoj buđi. Obično su mlađi plavi sirevi mekši i kremastiji, dok su zreliji suve i mrvičaste teksture i slanijeg ukusa.
Slani ukus plavog sira je i razlog zašto ovaj mlečni proizvod najbolje ide uz vino. Kombinacija između njih je izuzetno prijatna i pruža kompletan doživljaj za nepce. Evo najboljih vina za plavi sir:
Klasično crno vino - tu se odmah pojavljuje jedinstvena kombinacija Stilton plavog sira i vina Porto. Druga pogodna vina su crvena vina Rubi i Marsala.
Desertna vina su još jedan pogodan izbor za kombinovanje sa specifičnim ukusom plavog sira. Takvi su klasični Rokfor uz Sotern iz Bordoa ili Tokaj iz Mađarske. Posebnost njih je u tome što dobijaju i svoj specifičan ukus, zahvaljujući gljivičnim reakcijama.
Zrelo belo vino je još jedan odličan izbor za kombinovanje sa kiselim ukusom sira. U ovom slučaju, savršeno se kombinuju u receptima za kuvanje, gde je ukus hrasta iz vina integrisan sa mekom kiselinom sira.
Pogledajte i neke ideje za:
- deserti sa plavim sirom;
- hleb sa plavim sirom;
- pice sa plavim sirom.
Komentari