Čvarci su izuzetno popularno jelo od slanine koja se topi prženjem. Osim slanine, u čvarke možete staviti i meso. Jedu se zimi, kada se svinje kolju, a po selima je prava gozba od ukusne svinjetine i crnog vina.
Ako želite da sami pripremite čvarke, u tehnologiji nema ničeg komplikovanog, ali se neka pravila ipak moraju poštovati. Pripremljena slanina se iseče na manje komade. Zatim se prži u većem loncu (najbolje kazanu) dok se i sam ne napuni masnoćom koju čvarci puste.
Ovo je mast koja se odvaja od slanine. Kada čvarci promene boju i potamne, a potamni i mast, čvarke treba ocediti od izdvojene masnoće i ostaviti ih da se ohlade. Tokom prženja morate skoro neprekidno mešati. Tekstura gotovih čvaraka treba da bude hrskava.
Čvarci se lagano posole i stave u tegle. Čuvaju se u frižideru. Od njih možete praviti različite recepte – nadev za slane kiflice, u kačamak i neke proizvode od testa. Takođe pogledajte neke recepte sa čvarcima: čvarci sa prazilukom, čvarci sa lukom i domaći kačamak sa čvarcima.
Komentari