Zečetina je meko, aromatično belo meso koje se smatra dijetalnim. Slatko je, posno i zdravo zbog niskog sadržaja kalorija i masti.
Za zečetinu su pogodna vina srednje gustine i sa ne previsokim procentom alkohola. To mogu biti i bela i crvena, lagana i sveža vina.
Prema nekim stručnjacima, za zeca najviše odgovara belo suvo vino, prema drugima - crveno suvo vino, ali to je ipak stvar ukusa.
U osnovi, kombinovanje hrane i vina u velikoj meri zavisi i od ličnih ukusa i od regionalnih tradicija. Način na koji se meso zeca priprema je takođe od suštinskog značaja, kao i začini koji se koriste i prilozi koji se uz njega koriste.
Stručnjaci preporučuju da uvek tražite dobro vino, tradicionalno za mesto gde se nalazite. Meštani će vam ponuditi najbolje što imaju, primereno hrani koju konzumirate, u ovom slučaju - zečetinu, pripremljenu po lokalnoj recepturi.
Ali ipak, možemo vam ponuditi neke odlične "partnere" zeca, poznate širom sveta:
- Božole - Beaujolais (Francuska)
- Pino Noar - Pinot Noir
- Barbera - Barbera (Italija)
- Kjanti - Chianti (Italija)
- Kot du Ron - Cotes du Rhone (Francuska)
- Korteze di Gavi - Cortese di Gavi (Italija)
- Game Noar - Gamay (Francuska)
- Zinfandel - Zinfandel (Italija i Hrvatska)
- Malbek - Malbec (Francuska)
- Nebiolo - Nebbiolo (Italija)
Postoji veliki izbor lokalnih vina, pogodnih za kombinaciju sa zečetinom. Da, takva su:
- muskat;
- merlo;
- šardone;
- kaberne;
- šira;
- roze i mnoga druga.
Komentari