Evo saveta za pripremu hleba bez belog brašna:
- Možete koristiti integralno pšenično brašno, brašno od spelte, raženo brašno, ovas, kinou ili druge žitarice. Kombinujte različite vrste brašna za bolji ukus i teksturu hleba od belog brašna;
- Da biste obezbedili mekoću i vlažnost hleba, možete dodati seckano voće, povrće, maslac ili jaja;
- Umesto običnog kvasca, možete koristiti prirodni starter ili napravite sopstveni starter, koji će fermentisati testo i dati mu dublji ukus. Od brašna i vode se može napraviti kvasac za hleb i ostaviti da odstoji nekoliko dana dok se ne razvije;
- Ako koristite teže žitarice ili brašno, možda će biti potrebno dodati više tečnosti da biste obezbedili odgovarajuću konzistenciju testa. Koristite vodu, mleko, kiselo mleko, jogurt ili druge tečnosti;
- Ako želite slađi ili aromatičniji hleb, možete dodati zaslađivače poput meda, stevije, javorovog sirupa ili začine poput kima, cimeta, ruzmarina, belog luka;
- Posle mešanja sastojaka umesite testo i ostavite ga da naraste. Zatim oblikujte hleb u željeni oblik i pecite ga u zagrejanoj rerni prema uputstvima za vreme i temperaturu za odgovarajuću vrstu brašna.
Zapamtite da hleb bez brašna može da ima težu teksturu i da se peče sporije zbog nedostatka glutena, koji je odgovoran za poboljšanje strukture i elastičnosti testa.
Pogledajte takođe:
- Kako napraviti hleb bez glutena;
- Ideje za keto hleb.
Komentari