Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi salamura za sušeno meso?

Kako se pravi salamura za sušeno meso?

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
3392
Kako se pravi salamura za sušeno meso?

Sušeno meso ili kako se negde naziva pastrami je jedna od najukusnijih mesnih poslastica koju bismo rado jeli često, da nije relativno jake, čak i paprene cene. Sam naziv pastrami potiče od turske reči basturma i znači presovano meso.

Kod nas se sušeno meso priprema od svinjskog, junećeg, kozjeg ili ovčjeg mesa.

Nema ništa komplikovano u pravljenju domaćeg sušenog mesa, svako može da ga pripremi. Za pripremu je potrebno neko vreme, ali krajnji rezultat je vredan toga. Osim toga, domaće sušeno meso je jeftinije od kupljenog u prodavnici i mnogo lepše i ukusnije.

Priprema domaćeg sušenog mesa počinje soljenjem mesa. To se radi na dva načina - suvim soljenjem ili stavljanjem u salamuru za suvo meso.

U suvom soljenju meso se stavlja u posudu i obilno posipa solju, koja formira sloj od najmanje 2 prsta, i tako stoji najmanje 48 sati, a može i više. Za to vreme mora da stoji na hladnom.

Salamura za sušeno meso se pravi dodavanjem najmanje 80 grama soli u 1 litar vode. Količina salamure je različita u zavisnosti od količine mesa. Salamura za sušeno meso treba da pokrije meso.

Drugi način za pripremanje salamure za sušeno meso je korišćenje jaja. U posudu u kojoj će se soliti meso stavlja se voda, u koju se potopi jaje. So se dodaje postepeno i čeka se da se rastvori. Kada jaje ispliva na površinu, salamura je spremna.

Meso stoji u salamuri za sušeno meso najmanje 72 sata. Kod ovog načina soljenja meso se takođe mora držati na hladnom.

Nakon soljenja jednim od dva načina soljenja, meso se mora odsoliti ispiranjem i potapanjem u mlaku vodu na određeno vreme. Zatim sledi pokrivanje začinima po izboru i sušenje na hladnom i provetrenom mestu.

Takođe pogledajte ove savete za soljenje i sušenje mesa, saznajte koji se začini stavljaju na sušeno meso ili isprobajte naše recepte za:

- sušeno meso od svinjskog buta;

- sušeno meso od svinjskog vrata;

- sušeno meso od piletine;

- kajzer sušeno meso;

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni