Ako želite da napravite kiseli kupus u buretu ili kaci, ali ne znate tačno kako, onda je ovaj savet za vas. Dozvolite nam da vam objasnimo kako da pripremite kiseli kupus u buretu.
Postoji mnogo recepata i načina da se kiseli kupus stavi u bure. Ovde ćemo vam govoriti o onom napravljenom sa morskom solju. Da biste imali ukusan i kvalitetan kiseli kupus, potrebne su vam tri stvari:
- lep svež kupus;
- dobra voda;
- pogodna so za kiseli kupus.
Recept za pravljenje kiselog kupusa u buretu
- Recept je za posudu od 20 litara. trebaće vam:
- kupus - 10 kg;
- Oko - 400 g soli;
- Luk - 3-4 glavice.
Prvo što treba da uradite je da uklonite dršku kupusa, kao i najdeblji deo njegove glavice. Zatim se uklanjaju gornji listovi kupusa. Uklonite listove dok vam konačno ne ostanu zdravi, lepi listovi kupusa.
Ako ćete cele glavice kupusa ređati u bure, glavicu treba preseći poprečno da kada dodate salamuru, može da uđe svuda u kupus. Ako ćete ređati kupus u delovima, onda je potrebno samo malo raseći glavicu.
Ako kupus stavljate u bure koje nema česmu za izlivanje, onda kada stavljate kupus, obavezno morate staviti čisto gumeno crevo, koje mora da dopire do dna bureta. Kada poređate glavice kupusa, treba da budu blizu. Ovo je važno jer način ređanja određuje koliko će biti dobra njegova fermentacija. Očistite luk i isecite ga na velike komade. Rasporedite ga između kupusa. Luk se stavlja u kiseli kupus jer je prirodni konzervans. Ako ne volite luk, možete ga zameniti semenom slačice, pirinčem ili suvim kukuruzom.
Da biste napravili rasol, morate izmeriti koliko vode kanister koji koristite može da stane. Na svaki 1 litar vode dodati 40 g soli, što je jedna puna supena kašika. Dobro je koristiti morsku ili so za kuvanje, ali ni u kom slučaju jodiranu.
Pretakanje kiselog kupusa se radi na ovaj način: vodu morate istočiti sa dna bureta i ponovo je preliti na vrh. Ovako već posoljena voda ulazi svuda u kupus. Pretakanje treba obaviti odmah nakon sipanja salamure u bure. Zatim se pretače jednom dnevno.
Komentari