Svi kozmetolozi jednoglasno navode da upotreba prirodnih ulja ima blagotvorno dejstvo na kožu i kosu. Sva prirodna ulja imaju mnoga svojstva koja će učiniti da vaše lice i kosa zablistaju lepotom i zdravljem. Svako od prirodnih ulja može se kupiti u prodavnici, u prelepom pakovanju i sa spiskom svih korisnih svojstava ovog proizvoda.
Ali možete napraviti ulje kod kuće, sasvim sami. Pokušaćemo da shvatimo kako napraviti kokosovo ulje kod kuće bez trošenja puno vremena i energije. Samo pokušajte da shvatite kako i za šta se može koristiti.
Priprema domaćeg kokosovog ulja
Glavna stvar je odabrati zreo plod i pridržavati se svih pravila i saveta. Recept za dobijanje ulja zahteva vodu.
Prvo treba da probušite kokosove orahe i iz njih izvadite mleko. Tečnost se može koristiti u kulinarske svrhe ili jednostavno za piće. Ima prilično prijatan ukus i veoma je korisno.
Nakon vađenja mleka, orah se mora podeliti na delove. Ovo je najteža tačka u pripremi kokosovog ulja. Za ovu fazu će vam trebati snaga i alat. Na primer, čekić ili sekira.
Zatim morate odvojiti meso od celuloze. Ako je kokos podeljen na veoma male komade, onda ih ne morate čistiti. Ljuska takođe sadrži mnoge korisne supstance.
Sledeći korak je priprema pirea od mesa ploda. Za to možete koristiti blender, procesor za hranu. U nedostatku ove tehnike, možete koristiti rende. Prilikom mlevenja u blenderu dodajte malo vode. Ovo je neophodno kako bi se izbeglo da se kokosov orah lepi za zidove posude.
Gotovu masu treba staviti u duboku posudu i preliti vrelom vodom. Voda treba da pokrije materijal. Kokosovu masu prelivenu vodom treba ostaviti da se hladi najmanje dva sata.
Nakon što se masa ohladi, posudu treba staviti na hladno. Na primer, u frižider najmanje dvanaest sati.
Posle dvanaest sati, posuda se može ukloniti iz frižidera. Gornji očvrsnuli sloj je kokosovo ulje.
Kada imamo kokosovo ulje kod kuće, potrebno je nastaviti sa postupkom po koracima. Morate sakupiti sve ekstrahovano ulje u metalnu posudu i pretvoriti ga u tečnost na pari - posudu u kojoj je ulje stavite u drugu posudu sa vodom i zagrevajte je na pari.
Dobijena tečnost se mora filtrirati, čime se uklanjaju preostale čestice nečistoća.
Posle svih ovih manipulacija, kokosovu tečnost treba sipati u staklenu teglu i staviti u frižider.
Proizvod je spreman!
Samo zapamtite da rok trajanja ovog ulja nije duži od 14 dana. I mora se držati na hladnom!
Pogledajte i kako da napravite pavlaku od kokosa i saznajte kako da kuvate sa kokosovim uljem.
Komentari