Nar je divno voće, čije su rubin bobice izuzetno pogodne kao dodatak salatama i sosovima, kao ukras za jela ili jednostavno za užinu.
Ali šta se dešava kada pokušamo da ga očistimo... dobijemo gomilu zgnječenih i bezobličnih bobica, a crveni sok je svuda, samo ne u njima. Da li vam ovo zvuči poznato?
Mnogo puta sam gledao majstore kuvare kako samouvereno kuckaju po polovini voća i sočne, cele i sveže bobice padaju između njihovih prstiju. Ali kada pokušam da uradim isto, rezultat je žalostan.
Nedavno sam naišao na novu metodu koja je (vau!) i kod mene uspela. Da biste to uradili, potrebno je da pratite ove jednostavne korake:
1. Odsecite kapu ploda - tamo gde se nalazi cvet. Isecite dovoljno da vidite bobice i membrane koje ih razdvajaju, ali nemojte seći previše duboko;
2. Zasecite koru voća tako što ćete vrhom noža proći tamo gde prolaze opne koje razdvajaju bobice, sve do dna gde je bila drška;
3. Koristite prste da razdvojite isečene komade. Na ovaj način ćete dobiti lepe komade sa korom i oljuštenim bobicama;
4. Sada možete razdvojiti zrna, bilo kucanjem ili laganim pritiskom prstom;
5. Sve membrane ostaju pričvršćene za belu sredinu koja se proteže između zrna u jezgru ploda. Povucite ih i lako će se skinuti, otkrivajući još jedan oljušteni komad sa gomilom bobica. Razdvojite i njih. Prijatan dan!
Pogledajte i kako se pravi sok od nara i domaća redukcija od nara. Saznajte šta sadrži nar i koje su koristi od njega.
Komentari