Da biste dobili ukusan i vazdušast hleb, on mora biti dobro pečen, ponekad sa semenkama ili bez, ali uvek vazdušast i uvek mekan hleb. Da bi se dobio mekan i vazdušast hleb, neizbežno se mora dodati sastojak koji se zove sredstvo za podizanje testa.
Samo dizanje testa nastaje kada sredstvo za dizanje testa reaguje sa ostalim sastojcima u jelu i stvara se ugljen-dioksid, što je razlog za dizanje naših peciva. Na tržištu postoji mnogo sredstava za dizanje testa koja se mogu koristiti u ovu svrhu, kao što su soda bikarbona, suvi kvasac, sveži kvasac, a koristi se i prašak za pecivo ili amonijačna soda.
U prehrambenoj industriji, a posebno proizvođači hleba koriste brašno koje ima dodate agense za narastanje testa, koji su naravno dodate supstance u obliku E-a i koje možemo pronaći u prodavnici prehrambenih proizvoda u svrhu ostvarenja naših kulinarskih fantazija.
Glavne tajne dobrog naraslog hleba su neka jednostavna pravila koja, ako se poštuju, mogu nam pomoći da dobijemo odličan hleb za naše voljene.
Među njima su sledeće stvari:
• Imperativ je da se brašno pravilno skladišti /ne sme biti vlažno/.
• Prilikom dodavanja brašna, ono mora biti prosejano /ovo stvara mehuriće vazduha koji pomažu da naša peciva narastu/.
• Upotreba živog (svežeg) kvasca u pripremi peciva ili hleba. Živi kvasac je garantovano najpopularnije sredstvo za podizanje testa među kuvarima, jer kada se doda jelu, osigurava da će hleb ispasti vazdušast i naduven, kao što se od njega i očekuje.
Naravno, ne treba zanemariti ni ostale sastojke za podizanje testa. Kada se pravilno koriste u propisanim količinama, oni takođe obavljaju svoj posao kako se očekuje.
I ne zaboravite - tajna mekog testa, a zatim i njegovog narastanja je u mešenju. Dugotrajno i pravilno mešenje nam omogućava da razvijemo gluten u testu i dobijemo zaista narastao hleb.
Pogledajte takođe koji je hleb najkorisniji i saznajte kako da napravite živi hleb. Od recepata, obavezno probajte naš hleb od spelte ili ovaj raskošan hleb od raženog brašna.
Komentari