Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi karamelizovani sirup?

Kako se pravi karamelizovani sirup?

MarianeMariane
Džedaj
15637
Kako se pravi karamelizovani sirup?

Mnogo dezerata, poslastica i torti se dodatno natapaju karamelizovanim sirupom, da bi bili sočniji, ukusniji i lepši. Pripremanje karamelizovanog sirupa dosta liči na pripremanje karamelizovanog šećera, ali postoje i neke suštinske razlike, koje se izražavaju kako u tehnologiji karamelizovanja, tako i u gustini dobijenog proizvoda.

Karamelizovani sirup je po pravilu ređi od karamelizovanog šećera. Njegov ukus može biti dodatno obogaćen konjakom ili drugim aromatičnim alkoholnim pićem, kafom i/ili pavlakom.

Za pripremanje karamelizovanog sirupa trebaju vam kristal šećer, vrela voda i aromatično alkoholno piće. Standardni recept za karamelizovanje sirupa je sledeći: 3 kašike šećera, i šolja vrele vode i 1 kašika konjaka.

Šećer se karamelizuje u debelom tiganju na ringli srednje jačine, nakon čega se dodaje vrela voda. Ostavi se da vri nekoliko minuta, da bi tečnost postala homogena, a onda se dodaje alkoholno piće i ostavlja se da se ohladi.

Po pravilu, hladne kore za toru prelivaju se hladnim karamelizovanim sirupom, za razliku od principa zalivanja baklava sirupom. Hladna baklava preliva se toplim šećernim sirupom, ili obrnuto - topla baklava hladnim sirupom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni