Niste probali pravu testeninu, ako niste probali domaće pripremljenu svežu testeninu. U to ćete se uveriti i sami, kada jednom probate ovu neverovatnu čaroliju. Domaće pripremljena testenina se bukvalno topi u ustima i toliko je ukusna, da posle jedne porcije domaće pripremljenih taljatela bolonjeze nikada nećete pripremiti testeninu na drugi način.
Pripremanje domaće testenine nije nimalo teško. Treba da zapamtite, da se ona pravi samo od brašna i jaja. Odnos između ovih namirnica je - na svakih 100 grama brašna stavlja se po jedno jaje. Treba da usaglasite količinu namirnica sa brojem ljudi za koje kuvate.
Od brašna i jaja se umesi tvrdo testo, koje treba da se mesi bar 10-tak minuta, i da se udara jako, kako bi se aktivirao gluten i testo postalo elastično. Dobro je da nakon toga testo pokrijete folijom i ostavite u frižideru oko 30 minuta.
Testo se razvlači oklagijom na trake debljine oko 1 cm, i svaka traka se provlači kroz mašinu za testeninu po tri puta, dok se ne dobije željena debljina. Posle toga se propusti kroz sekač na mašini na debljinu po izboru.
Ukoliko nemate mašinu za pravljenje testenine, onda treba da razvijete testo oklagijom veoma tanko, i da ga nasečete oštrim nožem na trake željene debljine.
Treba da naglasimo, da se domaće pripremljena testenina kuva veoma kratko - 2-3 minuta, posle čega je treba preliti sosom i servirati. Domaće pripremljene taljatele Karbonara ili taljatele sa piletinom i povrćem lako će postati vaš kulinarski hit i vaš brend.
Komentari