Bonapeti.rs»Saveti»Kako se soli slanina?

Kako se soli slanina?

MarianeMariane
Džedaj
15630
Kako se soli slanina?

Zima već polako kuca na vrata i većina se pita, nije li vreme da se priprema omiljeno meze u Bugarskoj - usoljena slanina. Ova namirnica, koja se veoma ceni, ne koristi se samo kao meze uz tradicionalnu malu rakiju, već učestvuje u desetinama recepata sa slaninom, tako što daje jelima prijatan miris i pun ukus.

Pripremanje usoljene slanine nije uopšte teško i njega mogu napraviti čak i kuvari početnici. Sve što vam treba je kvalitetna slanina, so, odgovarajuća posuda i strpljenje.

Pre pravog soljenja slanine, preporučujemo vam da domaću svežu slaninu stavite da odstoji dan-dva u slanoj vodi, kako bi se iz nje iscedila krv. Nakon toga slaninu treba ocediti i naseći na pravougaone komade.

Na dno posude, u kojoj ćete čuvati slaninu, stavite sloj soli, a odozgo zbijeno poređajte komade slanine. Ne treba da ostavljate prazno mesto između, jer vazduh je najveći neprijatelj slanine i ona će se pokvariti.

Proceduru ponavljajte dok ne potrošite namirnice, a sve završite debelim slojem soli. Odozgo stavite posudu ili rešetku, pa pritisnite sve nekim teškim predmetom.

Možete posudu ostaviti i ovako, ali pravi majstori preporučuju da se posuda dopuni snegom i da se ostavi na suvom i hladnom mestu.

Ako nema snega, možete je dopuniti mlakom prokuvanom vodom. Nakon 20 dana stajanja u soli, slanina je usoljena i spremna je za upotrebu. Tek tada možete pozvati prijatelje na večeru sa ukusnim pasuljem sa slaninom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni