Skoro da nema čoveka koji nije čuo za parmezan. Parmezan (Parmesan) je najpoznatiji italijanski sir, dostupan svuda u svetu. Interesantan podatak je da je ime, koje se sada koristi za ovaj sir, došlo od amerikanaca. Italijani ovaj sir zovu Parmidžano Ređijano, prema imenu oblasti u Italiji, gde se on proizvodi, u blizini Parme.
Za proizvodnju parmezana koriste se dve vrste nepasterizovanog kravljeg mleka – iz večernje muže, kome se skida deo masnoće i od jutarnje muže, koje se dodaje prirodno. Skoro 16 litara mleka je potrebno za proizvodnju 1 kg parmezana.
Kao rezultat dugotrajnog sazrevanja parmezana, dobija se aromatični sir, koji ima jedinstveni miris i ukus voća, sa laganom nijansom suvog grožđa i ananasa.
Cena parmezana je relativno visoka, jer ovaj delikatesni sir mora da sazreva duže vreme, dok ne bude spreman za upotrebu. Postoje različite vrste parmezana, koje sazrevaju između 18 i 36 meseci.
Ako ste kupili parmezan u prodavnici, najverovatnije vam je prodavac dao savet da ga čuvate pažljivo, kako se ne bi osušio i uhvatio koru. Optimalni uslovi za čuvanje parmezana su u frižideru. Sir treba da bude umotan u 2 najlon kese, kako se ne bi osušio.
Ukusne i lake recepte sa parmezanom, špagete sa parmezanom i salate sa parmezanom, možete pronaći na našem sajtu.
Komentari