Bonapeti.rs»Saveti»Kako se čuva permezan?

Kako se čuva permezan?

MarianeMariane
Džedaj
15630
Kako se čuva permezan?

Skoro da nema čoveka koji nije čuo za parmezan. Parmezan (Parmesan) je najpoznatiji italijanski sir, dostupan svuda u svetu. Interesantan podatak je da je ime, koje se sada koristi za ovaj sir, došlo od amerikanaca. Italijani ovaj sir zovu Parmidžano Ređijano, prema imenu oblasti u Italiji, gde se on proizvodi, u blizini Parme.

Za proizvodnju parmezana koriste se dve vrste nepasterizovanog kravljeg mleka – iz večernje muže, kome se skida deo masnoće i od jutarnje muže, koje se dodaje prirodno. Skoro 16 litara mleka je potrebno za proizvodnju 1 kg parmezana.

Kao rezultat dugotrajnog sazrevanja parmezana, dobija se aromatični sir, koji ima jedinstveni miris i ukus voća, sa laganom nijansom suvog grožđa i ananasa.

Cena parmezana je relativno visoka, jer ovaj delikatesni sir mora da sazreva duže vreme, dok ne bude spreman za upotrebu. Postoje različite vrste parmezana, koje sazrevaju između 18 i 36 meseci.

Ako ste kupili parmezan u prodavnici, najverovatnije vam je prodavac dao savet da ga čuvate pažljivo, kako se ne bi osušio i uhvatio koru. Optimalni uslovi za čuvanje parmezana su u frižideru. Sir treba da bude umotan u 2 najlon kese, kako se ne bi osušio.

Ukusne i lake recepte sa parmezanom, špagete sa parmezanom i salate sa parmezanom, možete pronaći na našem sajtu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni