Većina od nas se sa setom seća godina iz detinjstva, kada je za velike hrišćanske praznike u svakoj kući pripreman ukusan kvasni hleb. I dan danas, miris kvasnog hleba nas vraća u najlepše godine naših života.
Koja je tajna i kako se tačno priprema kvasni hleb, pitaju se mnogi, jer nemaju tačan recept.
Kvasni hleb se priprema uz pomoć domaćeg kvasa. U kvasni hleb se ne stavlja kvasac kupljen u prodavnici niti soda bikarbona. Pravi se samo uz pomoć prirodnih fermenata i zbog toga je tako ukusan.
Za pripremanje kvasa vam treba 100 g brašna, 1 kašika pšeničnih mekinja i čista (izvorska) voda. Namirnice se dobro promešaju u staklenoj ili keramičkoj posudi drvenom kašikom i ostave se na sobnoj temperaturi najmanje 24 sata.
Sledećeg dana dodajte još 1 kašiku brašna i malo vode i promešajte. Nakon 2-3 dana posmatrajte proces fermentacije i na površini će se pojaviti mehurići. Tada se dodaje još malo vode i brašna i čim se smesa ponovo aktivira (nakon 2-3 dana), kvas je gotov.
U kvas se dodaje brašno, mlaka voda, i so i umesi se meko testo, koje treba da nadolazi 2 puta, nakon toga se pravi hleb i peče se. Od gotovog kvasa možete odvojiti 1-2 kašičice i da se iskoriste kod pripremanja novog kvasa.
Komentari