Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi kvasni hleb?

Kako se pravi kvasni hleb?

MarianeMariane
Džedaj
15630
Kako se pravi kvasni hleb?

Većina od nas se sa setom seća godina iz detinjstva, kada je za velike hrišćanske praznike u svakoj kući pripreman ukusan kvasni hleb. I dan danas, miris kvasnog hleba nas vraća u najlepše godine naših života.

Koja je tajna i kako se tačno priprema kvasni hleb, pitaju se mnogi, jer nemaju tačan recept.

Kvasni hleb se priprema uz pomoć domaćeg kvasa. U kvasni hleb se ne stavlja kvasac kupljen u prodavnici niti soda bikarbona. Pravi se samo uz pomoć prirodnih fermenata i zbog toga je tako ukusan.

Za pripremanje kvasa vam treba 100 g brašna, 1 kašika pšeničnih mekinja i čista (izvorska) voda. Namirnice se dobro promešaju u staklenoj ili keramičkoj posudi drvenom kašikom i ostave se na sobnoj temperaturi najmanje 24 sata.

Sledećeg dana dodajte još 1 kašiku brašna i malo vode i promešajte. Nakon 2-3 dana posmatrajte proces fermentacije i na površini će se pojaviti mehurići. Tada se dodaje još malo vode i brašna i čim se smesa ponovo aktivira (nakon 2-3 dana), kvas je gotov.

U kvas se dodaje brašno, mlaka voda, i so i umesi se meko testo, koje treba da nadolazi 2 puta, nakon toga se pravi hleb i peče se. Od gotovog kvasa možete odvojiti 1-2 kašičice i da se iskoriste kod pripremanja novog kvasa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni