Bonapeti.rs»Saveti»Koliko vremena se može piti kafa nakon pripreme?

Koliko vremena se može piti kafa nakon pripreme?

Stanislava ArmyanovaStanislava Armyanova
Inovator
432756
Koliko vremena se može piti kafa nakon pripreme?

Veoma često nam se dešava da poslepodne rešimo da pripremimo kafu, a onda ustanovimo da kafa koju smo pripremili jutros još uvek nije popijena. Zbog velikih obaveza i zgusnutog rasporeda, dešava nam se da otpijemo tek nekoliko gutljaja jutarnje kafe i da je nakon toga zaboravimo.

U tom trenutku, praktičnost kod nas pobeđuje, pa se pitamo, zašto da pravimo novu kafu, kada možemo da popijemo zaboravljenu kafu i da li je to bezopasno za nas.

Koliko vremena može da se pije kafa nakon njene pripreme, zavisi od nekoliko faktora. Trajnost kafe se naglo smanjuje ako u njoj ima mleka ili šlaga. Ako je napitak stajao na sobnoj temperaturi, njegov rok trajanja je maksimalno 2 sata. Zbog toga, ako ste ljubitelj kafe sa mlekom, preporučujemo vam da napravite novu kafu.

Kafa može da promeni svoje kvalitete i ukus 30 minuta nakon pripreme ili otprilike za vreme koje joj je potrebno da se ohladi. Nakon toga je trajnost kafe oko 4 sata.

Nakon tog perioda, ulja, koja se sadrže u kafi, počinju da se kvare i na taj način pogoršavaju ukus ovog napitka.

Nemojte misliti da je kafa pripremljena u mikrotalasnoj pećnici da dužim rokom trajanja. Uprkos tome što je poznato da mikrotalasne pećnice ubijaju bakterije, na ovo ne možete računati. Ipak, zbog samog mehanizma rada i načina podgrevanja hrane u mikrotalasnoj, napici u sredini ostaju hladni. Ovo je i preduslov za razvoj bakterija. Čak i kafa, koja je pripremljena u mikrotalsnoj neće imati duži rok trajanja.

Voda može da apsorbuje različite mirise iz okoline. Ako je voda kojom ste pripremili kafu bila u frižideru ili u blizini nekih namirnica, to može da utiče na ukus kafe. Rok trajanja kafe se takođe smanjuje ako u vodi ima mikroorganizama ili je ona jednostavno zagađena.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji