Ananas je omiljeno i cenjeno tropsko voće. Sve češće ga nalazimo i u našim prodavnicama. Osom prijatnog i slatkog ukusa, on ima karakterističan miris i veoma je sočan, a ovde ne smemo zaboraviti i velike količine vitamina koje sadrži.
Zbog toga i ne čudi, da ogladnimo odmah samo na pomisao na tortu paradiso ili čak i na picu Havaji.
Ananas je bogat vitaminima B1, B2 i B12. Pored toga, sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum, cink i druge elemente. Sok od ananasa je prijatan za piće i ima bogat sadržaj vitamina A, B i C.
Najčešće korišćeni način za sečenje ananasa je sečenje na kolutove, koji se mogu odmah jesti ili se upotrebiti za pripremu slatkiša, ali se na taj način isečen ananas može i konzervirati.
Prvo, morate da odaberete dobro sazreo ananas, jer će vam to biti garancija da će biti sladak.
Najlakše je odabrati dobro sazreo ananas kada izvučete jedan od centralnih listova na vrhu ploda. Taj list treba da se otkine relativno lako. Takođe, kora ploda ne treba da bude previše mekana, treba samo da lagano popušta pod pritiskom. I razume se, možete proceniti kvalitet ananasa po njegovom mirisu, koji treba da bude prijatno slatkast.
Kada ste odabrali svoj ananas, prvo otkinite listove kružnim pokretom. Odsecite oko 2 cm od vrha i od dna ploda. U uspravnom položaju počnite da režete koru sa svih strana, kao da ga ljuštite. Debljina kore je oko 1 cm, ne treba seći više.
Kada ste oljuštili ananas, nasecite ga na kolutove, debljine prema vašoj želji i malim nožem isecite centar kruga, koji je tvrd i nije za jelo, iako se u njemu nalazi najveća koncetracija vitamina.
I tako, ananas je spreman za posluženje i konzumiranje ili ga možete pretvoriti u omiljenu voćnu pitu.
Komentari