Lazanja je tradicionalno italijansko jelo, koje na "Čizmi" odavno i više od jela. U Italiji, lazanja je način života, strast, pa čak i religija. Razume se, kako bi probali pravu lazanju sa sosom Bolonjeze nema potrebe da idete čak u Italiju, ali treba da pratite recept.
Pripremanje lazanje je dugotrajan i ne baš lak zadatak, ali koji vredi svakog minuta, kada se uzme u obzir aromatični i ukusni krajnji rezultat. Prema pravilu, savremena lazanja se priprema od 6 sloja testa, a na svaki sloj kora za lazanje se stavlja nadev od mesa, pečuraka, povrća, sosa, mocarele i drugih namirnica.
Jedna od najvažnijih stvari kod pripreme ukusne lazanje sa spanaćem i rikotom ili lazanje sa mlevenim mesom i Bešamel sosom je kuvanje kora za lazanju.
Kore za lazanju se kuvaju u slanoj vodi ne više od 4-5 minuta. One se ne spušraju u vodu odjednom, već jedna po jedna ili eventualno dve odjednom i kada se proces blanširanja završi vade se rešetkastom kašikom i ređaju na krpu da se ocede.
U prodavnicama se mogu pronaći i kore za lazanju koje ne treba kuvati, već se voda dodaje u sos.
Komentari