Pesto je popularan italijanski sos, koji se priprema na različite načine u različitim oblastima Italije. Svetsku slavu ima pesto Đenoveze, koji se priprema od parmezana, bosiljka, pinjola i maslinovog ulja.
Druge varijante za pesto mogu da sadrže pastu od maslina ili pastu od paradajza umesto bosiljka. U nekim varijantama pinjoli se zamenjuju orasima. Klasični pesto vodi poreklo iz Ligurije, pre svega iz grada Đenove. Smatra se da je sos bio u upotrebi još u vreme Rimskog carstva.
Predložićemo vam neverovatan recept za klasični pesto sa bosiljkom. Potrebne su vam dve veze bosiljka, 100 g parmezana,100 g pinjola, 2-3 čena belog luka, oko 200 ml veoma kvalitetnog maslinovog ulja, so i biber.
Sameljite bosiljak i pinjole, dodajte beli luk i pasirajte dok ne dobijete glatku pastu. Malo po malo dodajte maslinovo ulje, mešajte i na kraju dodajte ostale sastojke. Za autentičniji ukus, možete da istucate sastojke u avanu.
Pesto Đenoveze je fantastična ideja za sos uz testeninu, ali je u isto vreme pogodan i za začin pečenom mesu, kao i da se jednostavno namaže na krišku hleba ili tosta.
Pogledajte još neke ideje za pesto: Pesto sa rukolom, Pesto sa maslinama, Pesto sa avokadom, Pesto od brokolija.