Patlidžan je među najvoljenijim gostima na našoj trpezi. Zamislite koliko bi bila dosadna i neinteresantna kuhinja kada u njoj ne bi bili patlidžana parmidžana, naših omiljenih punjenih patlidžana ili klasičnog konak kebapa.
Patlidžan je bogat kalijumom, fosforom, kalcijumom i magnezijumom, kao i mnogim vitaminima, koji se nažalost gube prilikom termičke obrade.
Jedan od razloga da se patlidžan obavezno termički obrađuje je zbog solanina, koji mu daje gorčiv ukus.
Kao i ostalo povrće, patlidžanu nije potrebno dugo kuvanje. Kako i koliko vremena se kuva patlidžan zavisi samo od njegove veličine i to da li je isečen ili ne.
Jednom srednjem patlidžanu sa korom je potrebno samo 20 minuta da se potpuno skuva.
Vreme kuvanja patlidžana se drastično smanjuje kada se oljušti i iseče na krugove ili komade. Onda će i 10 minuta biti dovoljno da se patlidžan skuva.
Komentari