Da li se i vama desilo da sednete u restoran i da nakon što ste poručili krompir pire kao prilog uz jelo, dobijete neku masu sličnu gumi?
Razočarenje je sigurno veliko, još veće ako ste očekivali nežni, mekani i vazdušasti pire.
Većina restorana ne obraća mnogo pažnje u pripremi ovog priloga i pripremaju ga na brzinu, a u suštini, kako bi pire bilo ukusno i lagano, neophodno je da se poštuje nekoliko prostih pravila:
Za klasični pire od krompira su vam potrebne tačno 4 namirnice - krompir, maslac, sveže mleko i so.
Evo i mera, koje treba da koristite:
Krompir - 500 g
Sveže mleko - 100 ml
maslac - 50 g
so - po ukusu
Odaberite krompir sa visokim sadržajem skroba, kako bi lakše upio sveže mleko i maslac.
Krompir oljuštite, operite i nasecite na krupno, a komadi treba da budu približno iste veličine, kako bi se skuvali u isto vreme. Prelijte krompir hladnom vodom i dodajte so, kako bi bili jednako začinjeni.
Kada se krompir skuva (proverava se viljuškom), vodu ocedite i u krompir dodajte maslac (na sobnoj temperaturi) i toplo sveže mleko.
Zapamtite! Mleko obavezno treba da bude toplo, kako bi ga krompir lakše apsorbovao. Izgnječite namirnice jedino i samo ručnom presom za krompir. Nemojte da koristite mikser ili pasator, jer ćete umesto vazdušastog krompir pirea dobiti bezukusnu i lepljivu kašu.
Ako ima potrebe, dodajte još soli. Uz krompir pire ide i muskatni oraščić, pa možete da stavite i prstohvat ovog aromatičnog začina.
Ovo su koraci, koje treba da pratite, kako biste pripremili vazdušasti krompir pire i veoma je važno da ga pojedete odmah nakon pripreme.
Komentari