Kako se zamrzava zelje?

Kako se zamrzava zelje?

Zelje je izuzetno korisno lisnato povrće koje ima blagotvoran uticaj na organizam kod lečenja anemije, lenjih creva, psorijaze, dijabetesa.

Proleće je sezona zelja, a ako želite da ga jedete tokom ostatka godine, obavezno zamrznite nekoliko pakovanja zelja u zamrzivaču.

Evo kako da zamrznemo zelje da bi posle bilo ukusno i korisno, kao da smo ga upravo ubrali iz bašte.

1. Zelje se dobro opere i žile sa listova se uklone;

2. Zelje se iskida ili se iseče na krupno;

3. Treba da blanširate zelje kako biste sačuvali boju, ukus i njegove vitamine. U slučaju da zamrznete sirovo zelje, rizikujete da nakon vađenja iz zamrzivača ono izgubi svoj sveži izgled i korisna svojstva;

Blanširanje se vrši tako što isečeno zelje natopite u ključalu vodu na minutu, dve. Ni u kakvom slučaju ne stavljajte poklopac, jer će on sprečavati odvajanje kiselina. Nakon toga izvadite zelje i potopite ga u posudu sa hladnom vodom i ledom.

Ostavite da se iscedi i ohladi, nakon toga stavite u staklenu kutiju ili teglu.

U slučaju da nemate dovoljno prostora u zamrzivaču, možete koristiti vakumske kese da se hrana ne bi ukiselila od kiseonika.

Zamrznuto zelje može da se čuva do 8 meseci u zamrzivaču.

Pošto ste već sačuvali zelje za zimu, možete da pripremite raskošne recepte sa zeljem - ukusne čorbe od zelja, pite sa zeljem, salate sa zeljem itd.

Rejting

4.5
Ukupno glasalo: 2
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji