Zelje je izuzetno korisno lisnato povrće koje ima blagotvoran uticaj na organizam kod lečenja anemije, lenjih creva, psorijaze, dijabetesa.
Proleće je sezona zelja, a ako želite da ga jedete tokom ostatka godine, obavezno zamrznite nekoliko pakovanja zelja u zamrzivaču.
Evo kako da zamrznemo zelje da bi posle bilo ukusno i korisno, kao da smo ga upravo ubrali iz bašte.
1. Zelje se dobro opere i žile sa listova se uklone;
2. Zelje se iskida ili se iseče na krupno;
3. Treba da blanširate zelje kako biste sačuvali boju, ukus i njegove vitamine. U slučaju da zamrznete sirovo zelje, rizikujete da nakon vađenja iz zamrzivača ono izgubi svoj sveži izgled i korisna svojstva;
Blanširanje se vrši tako što isečeno zelje natopite u ključalu vodu na minutu, dve. Ni u kakvom slučaju ne stavljajte poklopac, jer će on sprečavati odvajanje kiselina. Nakon toga izvadite zelje i potopite ga u posudu sa hladnom vodom i ledom.
Ostavite da se iscedi i ohladi, nakon toga stavite u staklenu kutiju ili teglu.
U slučaju da nemate dovoljno prostora u zamrzivaču, možete koristiti vakumske kese da se hrana ne bi ukiselila od kiseonika.
Zamrznuto zelje može da se čuva do 8 meseci u zamrzivaču.
Pošto ste već sačuvali zelje za zimu, možete da pripremite raskošne recepte sa zeljem - ukusne čorbe od zelja, pite sa zeljem, salate sa zeljem itd.
Komentari