Bonapeti.rs»Saveti»Kako se jede kestenje?

Kako se jede kestenje?

MarianeMariane
Džedaj
15630
Kako se jede kestenje?

Često možete da čujete da jesen kod nas dolazi sa aromom pečenih kestenja. To je tako, zato što kestenje u potpunost upravo tada i sazreva, najčešće se vazduhom nosi njihova pripamljiva aroma.

Važno je da utvrdimo da je reč o kultivisanom slatkom kestenu iz vrste Castanea sativa. On nema ništa zajedničko sa kestenom Aesculus hippocastanum ili tzv. konjski kesten, koji nije samo različitog roda, već pripada i različitoj botaničkoj porodici.

Slatko kestenje, koje je većini vas omiljeno, obično se konzumira nakon obaveznog kulinarskog postupka, ali sve više i više ljudi u poslednje vreme pokušava sirove da ih konzumira, zbog antiseptičkog, adstringentnog i antioksidativnog efekta.

Sirovo slatko kestenje sadrži značajan procenat saponina i tanina, koji iritirajuće deluju na sluzokožu gastrointestinalnog trakta, jetru, žučnu kesu i bubrege. Zato konzumacija više od nekoliko komada sirovog kestenja može da izazove bolove u želucu, mučninu, povraćanje, crevne kolike.

Međutim, kestenje koje je prošlo kulinarsku obradu je božanstvenog ukusa, a ako se ikada zapitate kako se jede kestenje, odgovor je - pečeno, kuvano ili kao deo neke izuzetne kulinarske đakonije.

Najpopularniji način za pripremu kestenja ostaje njihovo pečenje dok ne bude gotovo, peku se na uglju ili na ploči.

Njihova priprema je izuzetno jednostavna. Na svakom sirovom kestenu se pravi mali razrez pomoću oštrog noža. To se radi da ne bi popucalo kestenje tokom procesa pečenja. Nakon toga se peku u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 25-30 minuta.

Veoma ukusno je i kuvano kestenje. Ovde takođe važi pravilo da se malo zaseku na jednom kraju kako bi se lepo skuvalo kestenje. Nakon toga se zalivaju vodom, koliko je pšotrebno da bude prekriveno i kuvaju se 30-45 minuta, dok ne počnu da pucaju.

U slučaju da se odlučili da napravite neko kulinarsko čudo i spremite specijalitet sa kestenjem, treba da znate da pre pravog kuvanja, ono treba da se skuva i očisti ne samo od kore, već i od unutrašnjeg braon punjenja. Obavezno probajte Teletinu sa kestenjem u đuveču ili savršenu Ukusnu krem supu od kestenja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
Ukupno glasalo: 2
51
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni