Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi turski kadaif

Kako se pravi turski kadaif

MissaMissa
Pomoćnik kuvara
21414
Kako se pravi turski kadaif

Od kadaifa se dobijaju odlični deserti sa mogućnošću eksperimentacije da bi se narpavio ranovrstan ukus. Postoji mnogo varijati kako se od jednog običnog deserta sa kadaifom dolazi do sasvim novog eksperimentalnog recepta.

Uprskos tome tradicionalni kadaif odstaje neprevaziđen! Oni su tipični za zemlje Levantinske oblasti, vole se u južnoj Turskoj, Libanu, Palestini, Jordanu, Siriji, Izraelu i severnom Egiptu, ali kadaif je poznat i u Grčkoj, a čak i kod nas.

Kod nas na tržištu se može naći kadaif za pripremu, ali i razni gotovi turski deserti.

Dva najpopularnija su kunefe i turski kadaif. Detaljno ćemo skrenuti pažnju na turski kadaif, ali za kunefe je važno da se kaže da je preliveni desert od kadaifa i mlečnog proizvoda odakle doalzi glavna razlika prilikom njihove pripreme.

Za pripremu turskog kadaifa je potrebno:

200 g kadaifa

100 g mrvljenih oraha

60-70 g kravljeg maslaca

Za sirup:

1.5 šolja, vode

1 šolja svežeg mleka

3 šolje, šećera

1 supena kašika soka od limuna (ili prstohvat limuntusa)

vanila i rendana kora od limuna

Priprema turskog kadaifa:

Prilikom pripreme kadaif se raspoređuje u pleh ili drugu odgovarajuću posudu (kalup, široku kaserolu itd) odozgo se rasporedi isečeni masac na kockice i krupnije iseckani orasi. Nakon toga se peče u ugrejanoj rerni dok ne dobije zlatnu boju (na 180 stepeni oko 10 minuta).

Mleko i vodu stavljamo da provri, dodajemo šećer i smanjujemo temperaturu na ringli. Mešamo neprestano i pratimo sastav smese i nakon što provri ostavljamo 2-3 minuta na vatri na niskoj temperaturi.

Nakon što se ohladi dodajemo vanilu, koru od limuna i sok. Ostavljamo da se malo ohladi i prelivamo potpuno ohlađenim kadaifom. Ako koristite vreo sirup, onda će kadaif biti kašast.

Pokrivamo folijom ili krpom i ostavljamo nekoliko sati da turska poslastica upije sirup.

Isečemo na porcije i serviramo hladan. Tradicionalno se može servirati sa mrvljenim ili rendanim pistaćem ili orasima, a može čak i sa nekim kremom.

Zašto ne probate nešto neočekivano? Obavezno probajte i neki od ovih ukusnih recepata za turski sutlijaš ili klasični turski koh.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji