Kad dobijete lepe zrele breskve, može vam se činiti primamljiva ideja da ih samo pojedete u velikim zalogajima. Ali ako ih koristite za pitu od breskve, sladoled ili u drugim receptima, najbolje je da ih oljuštite.
Ako ste ikada pokušali da oljuštite gomilu breskvi nožem, znate i sami da to može predstavljati pravi izazov, a to često dovodi do otpada koji sadrži puno mesa breskve.
Bez obzira na vrstu, ljušte se na isti način - blanširanjem. Na ovaj način se mogu oljuštiti više od 1 ili 2 breskve.
1. Veliki lonac vode zagrejte da proključa. Dok voda ključa, oštrim nožem napravite mali „x“ u osnovi svake breskve;
2. Pripremite veliku posudu sa ledenom vodom i ledom u njoj;
3. Potopite breskve oko 20 sekundi u vrelu vodu ili dok se „kožica“ na mestu gde se „x“ ne podigne. Uverite se da su breskve u potpunosti prekrivene vodom. Ako breskve nisu zrele, trebaće im malo više vremena;
4. Izvadite blanširane breskve rešetkom ili kašikom i stavite ih u posudu sa ledenom vodom da se ohlade i da zaustavite proces kuvanja;
5. Ljuštite ih nožem. Ako još uvek postoje područja koja je teško oljuštiti, ponovite postupak blanširanja još 10-20 sekundi.
Komentari