Perece mogu biti i slatke i slane. Nemačka se smatra domovinom pereca. Danas se u celom svetu zna za njih i pripremaju ne samo tamo.
Prema najstarijoj legendi o perecima, prvi ih je napravio italijanski monah. Napravio ih je kao nagradu za decu koja su naučila molitve.
Otuda dolazi njihov čudan oblik, koji podseća na ukrštene ruke ispred grudi, kao za vreme molitve. Tokom godina na perecu se gledalo kao na simbol neuništivog braka.
Kako se oblikuje pereca? Pogledajte više u sledećim redovima:
Prerece se lako pripremaju i oblikuju.
Od gotovog testa za perece napravite 9 ili 10 jednakih kuglica testa. Ove kuglice od testa treba da budu veličine oraha.
Zatim se od svake kuglice testa rukama pravi fitilj. Fitilj treba da bude tanji na oba kraja i deblji u sredini. Kada je fitilj spreman, uvija se u krug i dva kraja se prepliću. Na taj način oba kraja idu na suprotnu stranu kruga.
Perece su spremne za pečenje.
Idealne su i za doručak i za večeru.
Komentari