Pita je omiljeni doručak kod nas. Za pripremu ukusne pite od gotovih kora potrebni su proizvodi koji se mogu naći u bilo kom frižideru, priprema se brzo i ne zahteva posebne kulinarske veštine.
Pakovanje gotovih kora za pitu, koje se mogu naći u bilo kojoj prodavnici, nekoliko jaja, šolja jogurta ili kiselog mleka, lep sir i savršena pita sa sirom je već gotova.
U današnje vreme čak i dete može da pripremi ovaj jednostavan doručak, ali je zapravo pravljenje autentične pite, onako kako su je pravile naše bake, naporan posao.
Potrebne su veštine, prvo, za mešenje testa, koje se zatim mora pretvoriti u tanke kore i tek onda započinje savijanje i pripremanje pite.
Za testo za pitu potrebno je brašno, jaja i voda. Umesi se mekano testo, koje se podeli na nekoliko jednakih loptica i ostavi da odstoji najmanje pola sata, pokriveno krpom.
Nakon što se testo odmori, svaka mala loptica se oklagijom razvalja u vrlo tanak list i ostavi se na stolnjaku i tako dok se preostale kuglice testa ne razviju oklagijom.
Nakon što se testo razvije, pita se priprema na poznat način.
Drugi način za pravljenje kora od testa bez upotrebe oklagije je podela testa na jednake delove, svaka loptica se potopi u ulje ili maslinovo ulje, stavlja se u tepsiju, pokriva se krpom i ostavlja se da odmori.
Svaka kuglica testa stavlja se na stolnjak i rukama se nežno počinje razvlačenje testa do ivica stola.
U početku postupak podseća na pravljenje velike kore za picu, ali zahvaljujući maslinovom ulju, testo je vrlo elastično i kada se povlači postaje sve tanje i tanje.
Kada kora za pitu postane toliko tanka da se kroz nju vidi stolnjak, gotova je.
Pospite željenim nadevom i kora se uvija laganim podizanjem i protresanjem stolnjaka. Razvučena kora za pitu stavlja se u pleh i nastavlja se sa razvlačenjem sledeće kore.
Domaće razvučene kore za pitu je teško napraviti i zahtevaju znatno više vremena nego što to traži korišćenje gotovih kora iz prodavnice, ali vrede truda jer ćete dobiti zaista ukusnu pitu.
Komentari