Bonapeti.rs»Saveti»Kako se kuva mozak?

Kako se kuva mozak?

Stanislava ValkovaStanislava Valkova
Inovator
224044
Kako se kuva mozak?
Fotografije: Yordanka Kovacheva

U preradi životinja, osim mesa od različitih delova tela, dobijaju se i subproizvodi, koji čine i do 24% kod govedine, 17% kod svinjetine, a kod ovaca 20% od ukupne mase.

U restorane ili prodavnice prehrambenih proizvoda nusproizvodi se dostavljaju ohlađeni ili smrznuti.

Razmrzavajte ih na sobnoj temperaturi od 18-20 stepeni, poređane u red u plehu ili na police. Preporučuje se da se odmrzavanje vrši polako i postepeno.

Dobro operite očišćeni mozak, potopite ga na neko vreme u hladnu vodu, a zatim ga prokuvajte u vodi sa dodatkom sirćeta i puno začina i soli - kuvanje mozga traje oko 15 do 20 minuta.

Izvadite ga iz vode i malo osušite. Važno je da ga kuvate na laganoj vatri, i da mešate tokom kuvanja, a ako je potrebno, šerpu lagano protresite kako ne biste oštetili integritet telećeg mozga, odnosno jagnjećeg mozga ili svinjskog mozga.

Zatim dinstajte u pavlaci ili sotirajte u maslacu.

Po želji možete pripremiti toplo predjelo sa mozgom prženjem - prženi mozak natur ili pohovani mozak.

Često se pripremaju i kroketi sa mozgom, sufle ili gratin sa mozgom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji