U preradi životinja, osim mesa od različitih delova tela, dobijaju se i subproizvodi, koji čine i do 24% kod govedine, 17% kod svinjetine, a kod ovaca 20% od ukupne mase.
U restorane ili prodavnice prehrambenih proizvoda nusproizvodi se dostavljaju ohlađeni ili smrznuti.
Razmrzavajte ih na sobnoj temperaturi od 18-20 stepeni, poređane u red u plehu ili na police. Preporučuje se da se odmrzavanje vrši polako i postepeno.
Dobro operite očišćeni mozak, potopite ga na neko vreme u hladnu vodu, a zatim ga prokuvajte u vodi sa dodatkom sirćeta i puno začina i soli - kuvanje mozga traje oko 15 do 20 minuta.
Izvadite ga iz vode i malo osušite. Važno je da ga kuvate na laganoj vatri, i da mešate tokom kuvanja, a ako je potrebno, šerpu lagano protresite kako ne biste oštetili integritet telećeg mozga, odnosno jagnjećeg mozga ili svinjskog mozga.
Zatim dinstajte u pavlaci ili sotirajte u maslacu.
Po želji možete pripremiti toplo predjelo sa mozgom prženjem - prženi mozak natur ili pohovani mozak.
Često se pripremaju i kroketi sa mozgom, sufle ili gratin sa mozgom.
Komentari