Bonapeti.rs»Saveti»Kako se pravi klasični paj sa jabukama

Kako se pravi klasični paj sa jabukama

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
3391
Kako se pravi klasični paj sa jabukama

Paj sa jabukama se nalazi među onim klasičnim desertima koji nikada neće biti prevaziđeni tokom vremena. Čak i da vaša nije stručnjak za pajove, baba će sa zadovoljstvom naterati celu kuću da miriše na neponovljivu kombinaciju jabuka i cimeta.

Da biste sami napravili klasični paj sa jabukama, potrebni su vam sledeći sastojci:

Za testo:

Brašno - 280-300 g

Kravlji maslac - 150 g

So - 1 kašičica

Šećer - 20 g

Hladna voda - 120 ml

Za nadev:

Jabuke - 1 kg

Kravlji maslac - 50 g

Šećer - 18 supenih kašika

Cimet - 20 g

Voda - 40 ml

Limun - 1 komad

Želatin - 1 kesica

Za premazivanje - 1 žumance

Način pripreme:

Brašno treba da se proseje, a kravlji maslac da bude na sobnoj temperaturi. Brašno se stavlja u duboku posudu i u nju se dodaje kravlji maslac, šećer i so. Rukama se sve ovo izmeša dok brašno ne dobije žutu boju. Kada se to desi, u smesu se dodaje i voda. Meso se meko i lepo testo za paj koje može da se razvije oklagijom.

Gotovo testo se uvija streč folijom i stavlja se na otprilike 30 minuta u frižider.

Za to vreme se priprema nadev. Prvi korak za pripremu nadeva za paj sa jabukama jeste da se jabuke ogule i da se iscedi limunov sok.

Nakon toga se jabuke seku na veoma male kockice. U šerpu se stavljaju jabuke, voda, šećer, cimet i limunov sok. Stavljaju se na slabu vatru tako što se s vremena na vreme meša. Kada jabuke omekšaju, dodaje se želatin i meša se. Nakon jedne, dve minute se skida sa ringle. Ostavlja se sa strane da se ohladi.

Iz frižidera izvadite gotovo testo. Ono se deli na dva jednaka dela. Svaka lopta testa se razvija u tanku koru. Jednom tankom korom testa pokriva se dno i zidovi tepsije za paj. Lagano se pritiska testo kako ne bi ostalo vazduha.

Smesa od jabuka se procedi. Tako će se odvojiti višak sirupa. Nakon toga se slatko od jabuka ravnomerno raspoređuje po testu.

Drugom razvijenom korom testa se pokriva paj sa jabukama. Važno je da se naprave barem tri proreza po gornjoj kori testa. Tako će prilikom pečenja odatle izlaziti para.

Paj sa jabukama se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni - otprilike 40 minuta ili dok se ne dobije zlatkasta korica.

Za to vreme se muti žumance. Čim klasični paj sa jabukama dobije zlatkastu koricu, vadi se iz rerne i premazuje se umućenim žumancem.

Nakon toga se vraća u rernu na još 5 minuta.

Vadi se iz rerne i ostavlja se da se ohladi.

Neka vam je slatko. Ukoliko odlučite ponovo da pripremite paj, pogledajte ostale naše recepte za pajove ili voćne kolače.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni