Kiseli kupus - jedan veliki proizvod naše kuhinje. Dragocen dar, darovan od naših predaka.
Kiseli kupus se stavlja u bure kako bi dobio željeni ukus i aromu o kojoj sanjamo.
Tehonoliha je jednostavna i prosta, svako ko želi može da ga napravi i imaće odličan zdrav proizvod u svom domu.
Potrebno je da bure bude sa zapreminom od otprilike 50 l. Ono treba da se detaljno očisti pre nego što se kupus stavi u njega.
Biraju se odgovarajuće sorte kupusa poput koje se čiste i dobro operu. Posle se svaka glavica kupusa seče u oblik krsta tako gde je kočanj. Ova procedura je neophodna kako bi se u potpunosti apsorbovao slani vodeni rastvor.
Gotove glavice kupusa se seku u bure pažljivo i maksimalno gusto.
Zatim se priprema salamura. Za nju je potrebna morska so.
Odnos je 40 grama morske soli na svaki litar vode koji se sipa u bure.
Glavice kupusa se zalivaju tako što tečnosti treba da bude oko 4 prsta iznad poslednje glavice kupusa.
Nakon toga nečim teškim se pritišću glavice kupusa tako da se obezbedi celokupno potapanje.
Bure se zatvara. I čeka se proces fermentacije.
Nakon otprilike 10 dana treba da se počne sa pretakanjem. Pretakanje se vrši kako bi bilo osigurano ravomerno raspoređivanje korisnih mikroorganizama i soli.
Od 10 do 21 dana se pretače svakodnevno.
Nakon još nekoliko dana imaćete tradicionalni kiseli kupus s kojim možete da pripremite tradicionalne sarmice sa kupusom, kapamu, pasulj sa kiselim kupusom ili kiseli kupus u rerni.
Prijatno!
Komentari