Kako se stavlja kiseli kupus u bure

Kiseli kupus - jedan veliki proizvod naše kuhinje. Dragocen dar, darovan od naših predaka.

Kiseli kupus se stavlja u bure kako bi dobio željeni ukus i aromu o kojoj sanjamo.

Tehonoliha je jednostavna i prosta, svako ko želi može da ga napravi i imaće odličan zdrav proizvod u svom domu.

Potrebno je da bure bude sa zapreminom od otprilike 50 l. Ono treba da se detaljno očisti pre nego što se kupus stavi u njega.

Biraju se odgovarajuće sorte kupusa poput koje se čiste i dobro operu. Posle se svaka glavica kupusa seče u oblik krsta tako gde je kočanj. Ova procedura je neophodna kako bi se u potpunosti apsorbovao slani vodeni rastvor.

Gotove glavice kupusa se seku u bure pažljivo i maksimalno gusto.

Zatim se priprema salamura. Za nju je potrebna morska so.

Odnos je 40 grama morske soli na svaki litar vode koji se sipa u bure.

Glavice kupusa se zalivaju tako što tečnosti treba da bude oko 4 prsta iznad poslednje glavice kupusa.

Nakon toga nečim teškim se pritišću glavice kupusa tako da se obezbedi celokupno potapanje.

Bure se zatvara. I čeka se proces fermentacije.

Nakon otprilike 10 dana treba da se počne sa pretakanjem. Pretakanje se vrši kako bi bilo osigurano ravomerno raspoređivanje korisnih mikroorganizama i soli.

Od 10 do 21 dana se pretače svakodnevno.

Nakon još nekoliko dana imaćete tradicionalni kiseli kupus s kojim možete da pripremite tradicionalne sarmice sa kupusom, kapamu, pasulj sa kiselim kupusom ili kiseli kupus u rerni.

Prijatno!

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji