Kako se mesi hleb sa kvasom?

Kako se mesi hleb sa kvasom?

Kako se mesi hleb sa kvasom?
Fotografije: Denitsa

U prošlosti hleb se spremao samo sa kvasom. Danas na tržištu postoji izobilje vrsta hlebova, ali hleb pripremljen sa kvasom je najlepši i najkorisniji.

Hleb pripremljen sa kvasom ima svoje koristi:

- On je ukusniji i hranljiviji;

- Hleb sa kvasom ne sadrži konzervanse;

- Kod njegove konzumacije se regulišu nivoi šećera u krvi;

- Ne utiče na stvaranje gasova i mnogo lakše se vari.

Hleb sa kvaasom može da pripremi svako u kućnim uslovima. Njegova pripema nije mnogo jednostavna i iziskuje pripremu. Takođe, treba da budete veoms trpljivi i da ne žurite. Niko vam ne može reći koliko vremena će vam oduzeti da pripremite ovaj hleb. Vreme pripreme zavisi od vrste brašna koje koristite, sadržaja proteina u brašnu, vode, temperature, koliko je jak kvas, mešenja i oblikovanja.

Kako se mesi hleb sa kvasom?

Potrebni sastojci:

voda - 350 ml

integralno brašno - 300 g

belo brašno - 200 g

so - 10 g

kvas - 100 g

U posudi pomešajte integralno brašno, belo brašno i 300 ml vode. Lepo izmešajte da se dobije homogena smesa. Gotovu smesu ostavite na toplom na otprilike 50-60 minuta. Nakon toga se dodaje kvas, so i ostala voda. Mešajte dok se ne dobije homogena smesa. Ponovo se ostavlja da se odmori na 30 minuta.

Mešenje hleba sa kvasom treba da se odvija mokrim rukama. Namočite ruke i sipajte testo na radnu površinu. Nakon toga polako i pažljivo rastežite testo u jednom pravcu. Posle ga presavijte na ostalo testo. Nakon toga rastežite u suprotnu stranu.

Ovo ponovite i sa druge dve strane. Rastezanje treba da se vrši pažljivo da se testo ne bi pokidalo. U roku od 2-3 sata naizmenično rastežite testo sa pauzom na svakih pola sata.

Kada testo naraste, ono se sipa na radnu površinu koja treba da bude nabrašnjena. Oblikujte testo u kvadrat. Odozgo na testo nemojte stavljati brašno. Preklopite četiri kraja tako da nabrašnjeni deo ostane odozgo. Iznutra na presavijenom testu ne sme da ima brašna. Ostavite da naraste na još pola sata.

Nakon toga se oblikuje tradicionalni hleb.

Oblikovani hleb se ostavlja da naraste na 5-6 sati na sobnoj temperaturi ili na 1 noć u frižideru.

Testo se stavlja u posudu sa poklopcem.

Hleb sa kvasom se peče u hladnoj rerni, uključenoj na 240 stepeni otprilike 40 minuta. Nakon toga se skida poklopac i prebacuje se u posudu za pečenje.

Prilikom prebacivanja gornji deo testa treba da ostane odozdo. Oštrim nožem napravite nekoliko razreza po površini testa. Ponovo stavite poklopac posude i pecite još 20 minuta.

Nakon toga se skida poklopac i smanjuje se rerna na 200 stepeni. Peče se još 30 minuta.

Pripremljeni hleb sa kvasom se ostavlja na rešetci na 5-6 sati.

Nakon toga je spreman za konzumaciju.

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji