Indijski Orah

Indijski orah

Delikatno začinjen indijski orah je omiljena zakuska među namirnicama koje mogu da se nađu u skoro svim prodavnicama. Od njega se pravi sjajan maslac i pogodan je dodatak za salate i pržena jela.

Drvo indijskog oraha potiče iz zemalja današnjeg Brazila i sasvim suprotno shvatanjima po filogenetskim osobinama bliži je mangu nego kikirikiju. Indijski orah, poznat pod nazivom Anacardium occidentalae, je iz iste porodice iz koje su i mango i pistaći.

Indisjki orah je zimzelena biljka, koja dostiže visinu do 12 metara, a plodni život mu traje do 45 godina. Mnogo često njegov plod je nazivan kešu jabuka, a po spoljašnjem izgledu veoma podseća na veliku krušku crvene boje ili dunju. U donjem delu indijskog oraha jabuke krije se mahovinast izrastak bubrežnog oblika, u kome se krije ukusno jezgro indijski orah. Ovo jezgro je potopljeno u jak toksičan sekret koji ga čuva od različitih štetočina.

Svaka kešu jabuka daje po jedno jezgro, ali jedno drvo može da do 300 plodova za godinu dana. Ova izuzetno mala količina, u kombinaciji s težinom prilikom skupljanja jezgra, zajedno sa transportom, formira relativno visoku cenu indijskog oraha.

U današnje vreme indijski orah pretežno raste u zemljama Afrike i Azije. Tamo su ga donele portugalske flote tokom dalekog 16. veka.

Drvo indijskog oraha je u uvek bilo cenjeno zbog kvaliteta drveta, melema od indijskog oraha i kešu jabuke, ali samo jezgro je postalo popularno tek početkom 20. veka. Danas su vodeći proizvođači idijskog oraha Indija, Brazil, Mozambik, Tanzanija i Nigerija.

Sastav indijskog oraha

Indijski orah je veoma dobar izvor vitamina B, folne kiseline i kalijuma. Sadrži odgovarajuće količine selena, bakra, fosfora i magnezijuma.

Indijski orah ima veoma nizak glikemijski indeks i nizak koeficijent glikemijskog unosa, što ga čini sjajnim izvorom sporih ugljenih hidrata.

Jezgra indijskog oraha

100 g indijskog oraha sadrži 18 g proteina, 292 mg magnezijuma, 660 mg kalijuma, 593 mg fosfora, 20 mg selena, 2, 2 mg gvožđa, 12 mg natrijuma, 5, 8 mg cinka.

Izbor i čuvanje indijskog oraha

- Ako kupujete upakovani indijski orah pogledajte da li je pakovanje hermetički zatvoreno da budete sigurni da nema tragova vlage;

- Ako je moguće pomirišite indijski orah, da se uverite da se nije pokvario;

- Preporučuje se čuvanje indijskog oraha u neprovidnom pakovanju koje garantuje da neće proći svetlost i samim tim indijski orah neće da užegne. Nakon otvaranja pakovanja indijskog oraha najbolje je da ga čuvate u frižideru;

- U frižideru indijski orah će izdržati oko 6 meseci, ili u zamrzivaču gde će se sačuvati oko godinu dana.

- Maslac od indijskog oraha treba da se stavi odmah u frižider nakon što je otvoren.

Kulinarska upotreba indijskog oraha

Jezgra indijskog oraha najčešće se nude pečena, kao meze uz različita alkoholna pića. Indijski orah može da se dodaje u različite salate, piree od povrća, jela od mesa i ribu.

Indijski orah jezgro

Indijski orah se upotrebljava i u poslastičarstvu, kao sastojak u mnogim kolačima, mafinima i tortama. Osim toga indijski orah se koristi u receptima za musove, kremove, sladolede, mleka od orašastog voća i sireve. Pečeni indijski orah može da se konzumira i poptuno samostalno.

Od indijskog oraha se pravi brašno, koje presatavlja pravi delikates od kog se prave kaše i pogače. Maslac od indijskog oraha takođe je delikates koji se inače dosta koristi u farmaciji i medicini i slabije u kulinarstvu - najviše u području žetve.

Koristi od indijskog oraha

- Sadrži mononezasićene masti korisne za srce. Indijski orah ima ne samo smanjen sadržaj masti u poređenju s ostalim orašastim voćem, već i oko 75% od njega su nezasićene masne kiseline, a od njih 75% sadrži takozvanu oleinsku kiselinu - zdravu za srce kiselinu, koja se nalazi i u maslinovom ulju.

- Ako se brinete za srce - jedite orašasto voće! Nakon urađenjih različitih ispitivanja, naučnici savetuju da je za smanjenje rizika od kardio-vaskularnih i koronarnih srčanih bolesti dovoljno da uzimate po jednu šaku indijskog oraha ili drugog orašastog voća ili po jednu kašiku putera od kikirikija bar 4 puta nedeljno.

Orašasti plodovi

- Bakar koji se nalazi u indijskom orahu deluje kao antioksidans, proizvodi energiju i koristan je za kosti i krvne sudove. Bakar igra važnu ulogu u mnogo fizioloških procesa, uključujući i iskorišćavanje gvožđa u organizmu, eliminisanje slobodnih radikala, izgrađivanje koštanih i zglobnih tkiva i proizvodnju melanina.

- Magnezijum koji se nalazi u njemu brine se za naš mir. Nezadovoljavajuće količine magnezijuma mogu da dovedu do visokog krvnog pritiska, mišićnih spazama i napada migrene, a jedna četvrtina šolje indijskog oraha dnevno daruje nam 22, 3% od dnevne vrednosti magnezijuma.

- Čuva nas od gojaznosti. Iako je poznato da nam orašasto voće daje mnogo kardio-vaskularnih prednosti, često ga izbegavamo jer se bojimo da ćemo se udebljati. U skoro sprovedenom istraživanju pokazalo se da ljudi koji uzimaju bar dva puta nedeljno orašasto voće manje su skloni gojaznosti u poređenju s onima koji uopšte ne jedu orašasto voće.

Štetnost indijskog oraha

Iako alergijske reakcije mogu da se dobiju od svake vrste hrane, poznato je da je neka hrana više povezana sa alergijama od druge. Oko 90% alergija se asocira sa 8 vrsta hrane: orašasto voće sa drveća (kao što je indijski orah), riba, ostrige, kravlje mleko, kokošija jaja, sojini proizvodi, kikiriki i pšenica.

Indijski orah je osim toga među malo hrane koja sadrži oksilate - prirodne supstance koje se nalaza u biljkama, životinjama i čovečijem telu. Kad oni postanu mnogo koncentrisanu u telesnim tečnostima kristalizuju se i mogu da dovedu do nekih zdravstvenih problema. Iz tog razloga ljudi koji imaju problem s bubrezima ili žuči treba da izbegavaju unos indijskog oraha.

Komentari

Pošalji
3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Popularni članci danas

Povezani recepti