Tradicionalni Njušatel (Neufchatel) datira iz šestog veka i najstariji je sir u Francuskoj, napravljen od kravljeg mleka, često napravljen u obliku srca.
Sir Neufchatel je dobio ime po gradu Neufchatel-en-Brai u Normandiji. Normandija je poznato kišovito mesto sa umerenom klimom. Na toplijim temperaturama u kombinaciji sa obiljem kiše raste zelena trava koja je dostupna za ispašu tokom dužeg vremenskog perioda tokom cele godine.
Činjenica da krave pasu takvu travu daje Neufchatel siru poseban ukus i karakteristike.
U Francuskoj, Neufchatel dobija AOC sertifikat (AOC je skraćenica za Appellation d'origine controlee ili Kontrolisano ime porekla). Ovo, zauzvrat, dokazuje da je proizvod originalni Neufchatel iz odobrenih regiona u Francuskoj. Označen od strane AOC-a od 1969. godine, sir Neufchatel se pravi pažljivo kontrolisanim procesom koji uključuje dodavanje Penicillium Candidum, presovanje i starenje na oko 10 stepeni Celzijusa /50°F/ i 95% vlažnosti.
Ovaj francuski sir odležava najmanje 12 dana do nekoliko meseci da bi se dobio mnogo mekši, ukusniji i zreliji sir.
Neufchatel sir je mek i presovani sir sličan Brie ili Camembert. Kremast je, ali mrvljiv. Neufchatel je lako dostupan u Severnoj Americi i veoma je sličan američkom krem siru.
Najvažniji korak u uživanju u siru je da se uverite da je originalan. Francuski Neufchatel se često može naći u prodavnicama gurmanskih sireva, kao i da ga proizvode različiti zanatlijski proizvođači sira.
Uverite se da je vaš sir na sobnoj temperaturi pre jela. Namažite Neufchatel sir na tostirani hleb sa orasima i poslužite sa jabukovim sajderom za suštinski francuski gurmanski doživljaj.
Koje vino izabrati za svoj Neufchatel zavisi donekle od njegove starosti. U mlađem siru možete uživati uz belo vino, ali stariji sir sa izraženim ukusom treba uravnotežiti sa jačim vinom kao što je Bordo.
Francuski Neufchatel se ne koristi kao zamena za krem sir u receptima, tako da ne pokušavajte da ga zamenite. Neufchatel sir se topi pravo u jela i možete ga koristiti u omletu, kiševima, receptima za krompir ili kao preliv za picu. Može se dodati i zelenoj salati.
Komentari